Культура

Олександр Савенок зустрівся з чернігівською публікою (Фото)

Тепер вже традиційно квітень – час зустрічі лауреата міжнародних конкурсів піаніста Олександра Савенка з чернігівською публікою. Рівно рік тому пан Олександр підкорив глядачів виконанням власних творів в рамках проекту обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм «Музичні прем’єри сезону» (автор і ведучий – заслужений діяч мистецтв України Олег Васюта). 19 квітня 2019 року проект «Вечір фортепіанної музики» філармонійного центру за участю Олександра Савенка був представлений  на сцені Чернігівського музичного коледжу ім. Л. Ревуцького. Цього разу у виконанні піаніста прозвучали знамениті «Гольдберг-варіації» Йоганна Себастьяна Баха.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівський симфонічний оркестр «Філармонія» виступив у Києві

Олександр Савенок нині мешкає у німецькому Геттінгені, пройшовши навчання в Гановерському університеті музики, драми і медіа, університетах Геттінгена і Гіссена, але він – чернігівський музикант. Він тут народився, і перші кроки до популярності у фортепіанному світі зробив саме у Чернігові, під керівництвом відомого педагога Наталії Беспалової.

«Гольдберг-варіації», або, як називав їх сам Бах, «Вправи для клавіру» — це 30 варіацій і арія, що їм передує, які писалися для клавесину. Свою назву твір отримав за ім’ям першого виконавця – Йоганна Теофіла Гольдберга, і є варіаціями на теми хоралів. Особливістю композицій є різноманіття стилів, які є відсиланням до музики різних країн – Німеччини, Франції, Італії, Польщі… Музикознавці називають «Гольдберг-варіації» «моделлю, за якою взагалі варто писати будь-які варіації».

Теплий прийом публікою виконання «Гольдберг-варіацій» дає сподівання на нові зустрічі чернігівських глядачів з Олександром Савенком.

Прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру

фестивалів та концертних програм

Ще статті по темі

Back to top button