Культура

Остерський музей став осередком наукових досліджень (Фото)

Один із найстаріших краєзнавчих музеїв Чернігівщини розташований в Острі. Його приміщення зведене ще наприкінці ХІХ століття. Будував споруду генерал-лейтенант Володимир Солонина як звичайне житлове приміщення. Але перед смертю він заповів свої володіння місту, аби тут розмістили культурно-освітню установу. Зараз, окрім експонатів, тут є і предмети побуту та інтер’єру колишнього власника маєтку. Наприклад, у приміщенні збереглися й унікальні роботи місцевого майстра Михайла Бобруйка, зокрема кахляні груби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкриваючи Чернігівщину: унікальний музей і водна проблема Світанку

Та музей тут був не завжди. Його заснували у 1908 році, а власне приміщення установа отримала тільки у 1924-му.

Директор музею Андрій Мисливець розповідає, що за час існування заклад пережив досить багато. Так у часи нацистської окупації тут був штаб німецької армії, тому будівлі вдалося повністю вціліти, проте музейні фонди були частково розграбовані.

За час існування музею тут працювали чимало видатних науковців Чернігівщини, які досліджували історію краю та на прикладі Остерщини описували життя українців у різні часи. Так, наприкінці 90-х років минулого століття тут вийшла книга «Історія Остерщини», автором якої став науковець Олександр Бузун.

Наразі в музеї зберігаються понад 12 тисяч експонатів. Тут можна побачити унікальні ювелірні прикраси ХІІ століття, різьблений сволок і колекцію старовинних ікон.

На базі закладу постійно проводиться наукова робота з дослідження Остерщини. Усю знайдену інформацію співробітники музею відтворюють у нових експозиціях і розповідають жителям громади та туристам, які приїздять не тільки з Чернігова, а й зі столиці.

Ще статті по темі

Back to top button