Культура

Письменниця з Чернігова претендує на Шевченківську премію

Оголошено претендентів на здобуття Шевченківської премії-2021. Усього на перемогу претендує 51 мистецький твір у шести номінаціях.

Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка завершив прийом документів і творів на здобуття Національної премії 2021 року. На розгляд комітету представлено 51 твір.

Переможці до дня народження Тараса Шевченка – 9 березня – будуть визначені у шести номінаціях: театральне мистецтво (6 кандидатів), кіно (3 кандидати), музика (5 кандидатів), публіцистика/журналістика (10 претендентів), візуальне мистецтво (5 канддидатів).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У бібліотеці Коцюбинського ожила історія: Валентина Мастєрова представила свій роман «Тобі скажу»

Найбільше претендентів на премію – у номінації «Література». Тут представлено 22 твори. Серед них – історичний роман «Тобі скажу» чернігівської письменниці Валентини Мастерової.

У книзі авторка показує велич і трагедію руських князів ХІ століття, їхніх дітей, які змалку вчилися тримати в руках зброю, щоб не тільки боронити свою землю від ворога, а й відстоювати право на неї. І не лише серед недругів, а й родичів, і навіть братів.

Головний герой роману – чернігівський князь Олег Святославич, названий у давньоруських джерелах «Гориславичем» за те, що він нібито сіяв розбрат на руській землі.

Але насправді все було зовсім не так. Зі сторінок роману постає справжній лицар без страху й догани. А от деякі «герої» насправді виявляються не такими вже й героїчними. Розповісти історичну правду – саме таку мету ставила собі Валентина Мастєрова, працюючи над романом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У бібліотеці Короленка вручили премії імені Леоніда Глібова лауреатам 2019 року (Фото)

Створюючи роман, Валентина Мастєрова опрацювала величезну кількість історичних джерел і наукових праць, що дало змогу в повній мірі передати колорит тієї далекої епохи.

Валентина Мастєрова (Шовкун) народилася 1 березня 1957 у селі Сивки Чернігівської області. Член Національної спілки письменників України.

Вона – авторка романів «Суча дочка», «Смарагд», «Скажу тобі», повісті «Мавра», низки оповідань.

У 1991 році стала переможцем міжнародного літературного конкурсу «Гранослов», 1997 – всеукраїнського – «У свічаді слова». Лауреат премій імені Василя Стуса, імені Михайла Коцюбинського.

Джерело: 0462.ua

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button