Культура

Рідкісні та старовинні видання: в Чернігові вже можна відвідати музей книги (Фото)

У Чернігівській бібліотеці імені М. Коцюбинського створюють музей книги. Сюди увійдуть видання з фондів закладу та унікальна література, яку дарують читачі.

Ініціатива належить співробітникам бібліотеки, які самі працюють над її реалізацією. Музей створюють не тільки, аби долучити більше чернігівців до читання книг, а ще й для того, щоб показати мешканцям міста видання, які вже стали історією.

«Якщо книга була видана 50-60 років тому, то це ж також уже історія. І є дуже багато цікавих видань із гарними ілюстраціями. В ті часи оригінально оформлювали книги, зокрема, призначені для молоді. Вони становлять неабияку художню цінність. Тому, аби познайомити жителів міста з історією книги, ми й вирішили створити цей музей», – розповіла бібліотекар сектору соціокультурної діяльності бібліотеки імені М. Коцюбинського Олена Терещенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Ніжині з’явиться музей навколосвітнього мореплавця

Цінним виданням в експозиції є «В бухте кораблей, отплывающих завтра», написаним у 50-х роках минулого століття. Це книга для дітей китайського письменника Тан Сяо-сі. Її цікавинкою також є те, що видання ілюстрував Володимир Конашевич, молодість якого пройшла в Чернігові.

Також у експозиції музею будуть представлені книги з автографами видатних письменників, зокрема Павла Тичини та відомих представників літературного світу Чернігівщини.

Жителі міста вже можуть ознайомитись з експозицією, яка наразі налічує приблизно два десятки книжок. Вона розміщена в холі на другому поверсі бібліотеки. Також можна подивитися віртуальні огляди рідкісних і старовинних видань на сторінці закладу в Фейсбуці.

Однак читати ці книжки не дозволяють, вони представлені виключно як музейні експонати. Ознайомитися з описом видань можна за допомогою інформаційних етикеток, встановлених біля книжок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ексклюзивні раритети виставили на показ чернігівські музейники

Співробітники бібліотеки вже відбирають книги з фондів, що потім увійдуть до більш масштабної виставки.

Надалі в бібліотеці планують створити цілий арт-простір, до якого увійде й музей книги. Тут планують встановити спеціальне експозиційне обладнання.

Відповідний проєкт подаватимуть на цьогорічний «Бюджет участі». Тому заплановано, що в разі перемоги на повну музей запрацює вже наступного року.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button