Культура

Романтика від «Голосу душі»: чернігівський гурт виборює всеукраїнські нагороди

«Поєднання голосу (вокального та музичного) та душі – всі пісні написані щиро, правдиво, чуттєво», – так про гурт «Голос душі» розказує його вокалістка Ольга Швед.

«Голос душі – це саме те, що є в кожному з нас, – відчуття світу через призму музики… Ми співаємо душею, відображаючи в піснях свій внутрішній світ, який може бути різним, залежно від настрою і самопочуття.

Ми віримо, що сучасна українська пісня розквітає і може досягти більшого. Голос душі – це сучасний український неформат, що поєднує в собі романтичний інді-етно-поп-рок із присмаком джазу», – розповідає пані Ольга.

Ольга Швед – засновниця гурту. Вона співачка в ньому, автор пісень і мелодій, «генератор» ідей для сценічних образів, натхненниця учасників, концертний і PR-менеджер проєкту. За фахом економіст, а також менеджер управління проєктами. Пісні й вірші почала писати ще з дитинства, хоча й не мала музичної освіти.

Зараз у складі гурту грають:

Руслан Швед – ритм гітара

Ярослав Дудіч – електрокобза

Михайло Гребенік – бас-гітара

Єлизавета Кінжібала – клавішні

Дмитро Галінін – барабани, перкусія

Костянтин Слободенюк – флейта (зараз він за кордоном, але партії флейти пише він)

Більшість музикантів – професіонали, їхня основна робота пов’язана з музикою. А є ті, хто грає душею, хоч працює зовсім в інших сферах. Наприклад, Руслан –програміст, Ярослав – лікар-реабілітолог. Це дає унікальну можливість створювати пісні не за формулами, а знаходити своє унікальне бачення.

«Актуальний репертуар і сенс нашого існування сформувалися у 2015 році, коли англомовна назва колективу «Voice of mind» змінилась на «Голос душі». Тоді ми зрозуміли, що маємо що сказати слухачам. І якщо ми говоримо про це українською, то й назва має бути відповідною», – розповідає Ольга Швед.

Основний принцип створення пісень «Голосу душі» – змістовні тексти та прониклива музика.

Не кожна подія чи ситуація може спрацювати як тригер для народження пісні. Найбільше впливають сильні яскраві переживання, оскільки авторка – емоційна і експресивна людина. Але натхнення може прийти й раптово!

«Аранжування здійснюють всі учасники гурту. Інколи ми сперечаємося, але це необхідно для розвитку. Можна сказати, це невід’ємна частина творчості, як і хвилювання перед сценою. Якщо їх немає – це може означати, що в артиста стадія вигорання. Хоча, звісно, все в міру і треба контролювати процеси. Ми допомагаємо одне одному в такі моменти, підтримуємо, багато часу проводимо разом. Окрім репетицій, просто розмовляємо і відпочиваємо в дружньому колі.

Насамперед ми граємо авторський матеріал, але й кавери також співаємо. А ще створюємо пісні на слова інших поетів. Але завжди обираємо такі твори, які нам до душі, – те, що відчуваємо і переосмислюємо як власне.

Ми виходимо за рамки одного стилю. Дуже любимо експериментувати, тому в нас різні пісні, залежно від змісту і настрою: з елементами рок-н-ролу, блюзу, босанови, самби, чарльстону, маршу, кантрі, є схожі на українські народні або на романси, а пару тижнів тому навіть з’явилась ідея для танго!», – розповідає про творчу діяльність вокалістка гурту.

Щодо географії виступів та відзнак, то «Голос душі» став фіналістом обласного фестивалю «Чернігів THE BEST», цього року – 30-го ювілейного Всеукраїнського фестивалю сучасної пісні і популярної музики «Червона рута» (м. Чернівці).

Також вони були учасниками та гостями багатьох фестивалів. Серед них найвизначніші це:

– «КОЖЕН СПРОМОЖЕН» (смт. Кирилівка, Запорізька обл. та м. Київ, 2016);

– Фестиваль світла і музики «LuMena» (м. Мена, Чернігівська обл., 2018);

– «Казкове місто» (м. Одеса, 2019);

– Концерт «VIVA БАТУРИН!» (територія парку гетьмана Кирила Розумовського, 2019);

– «From-To Music Fest» (м. Київ, 2019);

– V-й Міжнародний фестиваль української культури «UCRANIA FEST» В ІСПАНІЇ (Малґрат-да-Мар, Салоу, Барселона, 2019).

Пісня «Валютний Чупакабр» увійшла до ТОП-56 пісень у номінації Young Blood української музичної премії «Jäger Music Awards 2019».

А на пісню «Шурх-шурх» вийшов перший кліп, оператором якого став талановитий початківець Олександр Божок.

Так про зйомки цього кліпу згадують його учасники:

«Зйомки цього кліпу були зовсім спонтанними! Ми приїхали з Іспанії, надихнулися прекрасними європейськими краєвидами, а тут побачили неймовірно красиву чернігівську осінь. Далі відбувалась суцільна магія (я розповідала про це в ефірі UA: українського радіо Чернігівська хвиля) – за дві години придумали ідею, сюжет і костюми, тиждень на підготовку, пошук акторів та безпосередньо два дні зйомки».   

Які у вас творчі плани?

Зараз ми активно записуємо пісні на студії. За останній рік ми накопичили багато матеріалу, але перша професійна робота з’явилася після знайомства з Дмитром Бойко, звукорежисером київської студії «Так Треба Продакшн» і засновником онлайн-сервісу MUSIC CRAFT. Найближчим часом побачите нові lyric video, одне з них на пісню «Дівчисько» вийде на нашому каналі в першу суботу грудня, – говорить Ольга Швед.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Олег Дешура

Ще статті по темі

Back to top button