Культура

Рукописи Шевченка та унікальні документи доступні для чернігівців онлайн

Державна архівна служба України відкрила унікальні історичні документи, які кожен охочий тепер зможе переглянути онлайн.

Наразі на сайті служби можна знайти 435 електронних копій офіційних паперів. Серед них: універсали Української Центральної Ради, Універсал Директорії УНР про злуку із ЗУНР від 22 січня 1919 р., Заповіт Гетьмана Української Держави Павла Скоропадського від 3 серпня 1918 р., Акт проголошення незалежності України від 24 серпня 1991 р. та багато інших. Є тут і рукописи віршів Тараса Шевченка.

Як розповів представник Інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко у онлайн архіві  можна знайти цілий ряд документів, які стосуються Чернігівщини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Держархіві області можна побачити автографи Тараса Шевченка

«Це дуже важливі документи, вони цікаві насамперед для істориків. Їх потрібно обробляти, аналізувати, пов’язувати з іншими фактами і представляти зацікавленому читачеві. Оскільки ми ще тільки повертаємо власну історію.  Залишається чимало питань. На які важко дати відповідь. Наприклад, навесні 1918 року була грандіозна перемога української армії разом з союзниками у російсько-українській війні. Навіть у підручниках не сформульовано, що це була перемога саме наших військ. Інститут національної пам’яті видав цілу книгу про блискучість визволення Криму та Донбасу. Чернігівські війська тоді прийшли в наше місто 1 березня, а німецькі тільки 12, і у відкитих джерелах зазначена тільки ця дата. І це тільки один епізод історії. Тому потрібно вивчати оригінальні історичні документи, щоб науковці могли їх вивчати, доносити до загалу і всі разом будували успішну Україну», –  наголосив Сергій Бутко.

Також він каже, що знання справжньої історії підвищує самооцінку нації.

Раніше процес доступу до цих документів був дуже складним. Аби отримати доступ них, історики мали брати спеціальне відношення.  Тепер же можна зайти на сайт Державної архівної служби і зберегти собі ці електронні копії для подальшого опрацювання.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button