Культура

Школярі з усієї Чернігівщини створили «Новорічну композицію» (Фото)

У Комунальному закладі «Чернігівська обласна станція юних натуралістів» постійно відбуваються різні творчі виставки. Звісно, наближення Нового року – найблагодатніша пора для творчого самовираження. Тож щорічна обласна новорічно-різдвяна виставка «Новорічна композиція» вже запрацювала.

«Цьогоріч на виставку подали свої роботи діти майже з усіх куточків Чернігівщини. Усього представлено понад 200 творчих робіт дітей віком від 7 до 16 років. Роботи подані в різних номінаціях: стилізована ялинка, новорічний букет, новорічна композиція, новорічний вінок, сюжетна композиція, флористична картина чи колаж, новорічний подарунок. Усі роботи виконані майстерно, з використанням різних технік. Роботи виготовлені як із природних матеріалів, так і зі штучних. Заслуговує на увагу робота вихованців Сновської станції юних техніків, Сновського центру дитячої та юнацької творчості. Тут роботи виконані з бісеру. Це картини. Взагалі багато робіт із мішковини – натуральної тканини. Також цьогоріч є роботи, виготовлені із застосуванням ізонитки. Це нова техніка, торік таких робіт не було», – розказує Ольга Воробей, методист Чернігівської обласної станції юних натуралістів.

Виставка розпочала роботу 20 грудня і триватиме до 20 січня. До того ж, на сьогодні журі працює над підбиттям підсумків конкурсу. І щойно будуть оприлюднені результати, діти знатимуть про свої нагороди.

«Думаю, майже всі учасники їх отримають. Переможців обласного конкурсу відправимо для участі у всеукраїнському конкурсі «Новорічна композиція». Роботи надішлють до Києва, до Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді», – зазначила Ольга Воробей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині популяризують скандинавську ходьбу (Фото)

До речі, «Новорічна композиція» – не єдина виставка, що нині діє на станції юних натуралістів. Популярністю користується і виставка-конкурс «Український сувенір».

«Ця виставка проходить на станції більше як 10 років. Майже всі куточки Чернігівщини беруть участь у ній і надсилають дитячі роботи. Конкурс спрямований на відродження традицій українського народу. Тобто вироби мають бути ужиткові. Це поробки із дерева, іграшки, ляльки-мотанки, вироби із бісеру, вишиті рушники, вишиті серветки. До того ж, дітям треба знати традицій і обрядів наших предків», – розповіла Тетяна Корень, працівниця КЗ «Чернігівська обласна станція юних натуралістів».

Виставка-конкурс проходить у трьох вікових категоріях: діти від 6 до 11 років, від 12 до 16 років, і від 18 років. До того ж, є постійні учасники, які беруть участь упродовж багатьох років.

«Конкурс пов’язаний не лише з виготовленням експонатів, а ще з вивченням історії, традицій, із застосуванням предметів побуту на практиці. Наприклад, ляльку-мотанку не тільки виготовити потрібно, а й треба знати, для чого вона зроблена та з чого, досліджується й історія витинанки тощо. Просто виготовити виріб нецікаво, треба ще дослідити його історію», – розказала Тетяна Корень.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко, фото – із сайту станції та Віктора Кошмала

Ще статті по темі

Back to top button