Культура

Симфонічний оркестр «Філармонія» розпочав концертний сезон із Моцартом (Фото)

Знову дивував сюрпризами своїх шанувальників Академічний симфонічний оркестр «Філармонія» Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Миколи Сукача. Перший у новому 74-му сезоні концерт, який відбувся 22 вересня 2017 року, музиканти присвятили великому Моцарту.

З особливим хвилюванням розповідав головний диригент про Увертюру до опери «Ідоменей», з якої розпочалася концертна програма. Адже виповнилося рівно 50 років від того вересневого дня, коли студент консерваторії Микола Сукач продиригував цей твір перед своїм викладачем. Готуючись тоді до уроку, він вивчив усі ключові арії з цієї опери та лібрето.

«Музика увертюри настільки мене вразила, що вже пройшло 50 років, а я пам’ятаю перші враження від неї», – сказав він. І також зазначив, що геніальна музика Моцарта потребує великої праці і не є простою для виконання. У репертуарі оркестру твори видатного композитора посідають вагоме місце, зокрема, й увертюри до опер.

«Моцарт написав багато опер, починаючи від першої – «Мітрідат, Цар Понтійський», створеної композитором у 14 років, і закінчуючи останньою оперою – «Милосердя Тіта». Найвідоміші з них увертюри до семи опер, зокрема й «Ідоменей». Ми намагаємося їх грати, бо це є шедеври, – наголосив головний диригент. Стисла розповідь змісту опери дала можливість уявити ті пристрасті, що вирували між героями твору. – Ви зараз все це почуєте в музиці».

На цьому сюрпризи не скінчилися. Солістами концерту були чернігівці, музиканти оркестру – чудова піаністка Ольга Шадріна, а ще її син Антон, який зростав і формувався як музикант саме в цьому оркестрі. Він із 14 років грає в оркестрі на литаврах. Цього дня  разом із симфонічним оркестром він виконав концерт для кларнета ля мажор Вольфганга Амадея Моцарта. У другому відділенні пролунав Концерт для фортепіано з оркестром № 22 мі-бемоль мажор у вишуканому виконанні Ольги Шадріної.

Микола Сукач поділився з шанувальниками музики подіями, які чекатимуть нас впродовж концертного сезону. Отже, невдовзі до Чернігова завітає легендарна японська піаністка, яка на сьогодні мало не найстарший концертний виконавець класичної музики в світі. Це японська піаністка Фудзіко Хеммінг, їй 85 років, а її активній професійній діяльності майже 70! Концерт відбуватиметься за сприяння Посольства Японії в Україні, адже Рік Японії в Україні триває.

Не менш цікавою буде і наступна програма, присвячена творчості композитора Сергія Борткевича, чиє ім’я та творчість саме Микола Сукач і симфонічний оркестр «Філармонія» повернули в Україну. В концерті у день 65-ї річниці від дня смерті композитора прозвучать його фортепіанні твори у виконанні піаністки з Нью-Йорка Надєжди Влаєвої та піаністки  Ольги Шадріної. Прозвучать також Концерт № 2 для лівої руки з оркестром у виконанні Надєжди Влаєвої та «Безтурботна сюїта» для оркестру. Цей твір вважався загубленим і нещодавно був знайдений завдяки ентузіастам пошуків спадщини українського композитора – англійцю Мелкому Балану та Каутеру Калкману з Нідерландів, які 15 років тому були в Чернігові та виступали перед чернігівською публікою.

Наступний концерт принесе шанувальникам музики зустріч із відомим швейцарським скрипалем Давідом Небелем, який зіграє з оркестром «Філармонія» знамениті  «Пори року» Антоніо Вівальді.

Серед планів колективу – потішити публіку в районних центрах Чернігівщини. У минулому концертному сезоні оркестр уже гастролював по області разом зі знаменитими «TENORS BEL’CANTO» зі Львова – концерти відбулися у Прилуках, Бахмачі та Мені. У нинішньому сезоні Микола Сукач сподівається на п’ять виїзних концертів із програмою Йоганна Штрауса. Наприкінці  грудня цю програму почує і чернігівська публіка. Після чого академічний симфонічний оркестр «Філармонія» вирушить у гастрольний тур по Європі.

Текст Віри Лобановської, фоторепортаж Віктора Кошмала

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button