Культура

День українського кіно: гордість українського кінематографу

  • Щороку у другу суботу вересня відзначається День українського кіно.
  • День встановлений згідно з Указом Президента від 12 січня 1996 року.
  • З цієї нагоди розповімо вам про відомі вітчизняні фільми та їх історію.

«День українського кіно» отримав статус офіційного державного професійного свята в 1996 році. Другий Президент України Леонід Кучма 12 січня 1996 року в Києві підписав Указ № 52/96 «Про день українського кіно», який наказував відзначати цю дату щорічно у другу суботу вересня місяця.

В указі йдеться, що нове професійне свято в країні вводиться «на підтримку ініціативи працівників кінематографії України». У цей день ми вирішили поділитися з вами деякими фільмами, які є гордістю українського кінематографу.

1473500897_oleksandra-dovzhenka-zemlya

Одним із таких фільмів є картина Олександра Довженка — «Земля». Це фільм про непохитний світогляд простої хліборобської людини. Символіка Довженка була тісно пов’язана зі світоглядом українського народу, з образністю народної поезії.
1473500925_tini-zabutih-predkiv

Не можна тут не згадати стрічки «Тіні забутих предків» режисера Сергія Параджанова, відзнятий у 1964 році на Київській кіностудії О. Довженка», екранізація однойменної повісті Михайла Коцюбинського. Зйомки фільму здійснювалися в справжніх гуцульських хатах та околицях села Криворівня Верховинського району Івано-Франківської області, де Коцюбинський і написав свою знамениту повість. Це фільм про Івана та Марічку. Протягом довгих років їхні роди ворогували, але кохання приходить зненацька і не знає меж. Проте разом їм не судилося бути. Марічка прожила коротке, але щасливе життя, а Іван все таки одружився і жив далі.
1473500950_za-dvoma-zajtsyami

Щодо комедій то тут, згадується одразу фільм «За двома зайцями» за мотивами комедійної п’єси Михайла Старицького. У стрічці легковажний перукар, Свирид Голохвостий, вирішує вигідним шлюбом виправити своє матеріальне становище та починає залицятися одразу до двох дівчат, але народ знає: за двома зайцями побіжиш, жодного не спіймаєш.
1473500979_propala-gramota

Ще один художній комедійний фільм — це фільм «Пропала грамота», знятий у 1972 році режисером Борисом Івченко на кіностудії імені Довженка за повістю М. Гоголя «Пропала грамота». Його сюжет сповнений пригод та містики. Він показує самобутність української культури, краса національних традицій, сільський побут і просте козацьке життя. По сюжету козак Василь і його побратим запорожець Андрій відправляються в Петербург із гетьманською грамотою для цариці. Їх шлях закінчується добре, вониповертаються у рідну Диканьку.
1473501017_u-bij-idu-t-sami

Не менш відомим фільмом є стрічка «У бій ідуть самі «старі» (рос. «В бой идут одни «старики») — культовий радянський художній фільм, знятий актором та режисером Леонідом Биковим у 1973 році. У фільмі виконуються пісні «Смуглянка» та «Ніч яка місячна». Загалом у стрічці розповідається про бойові будні гвардійського полку льотчиків-винищувачів під час Німцько-радянської війни, в основному — другої, «співочої» ескадрильї.

Джерело: 20 хвилин

Ще статті по темі

Back to top button