Культура

Світ без гаджетів: чернігівці зібралися на «Іменини цибулини» (Відео)

Світ без гаджетів показала малечі чернігівська журналістка та письменниця Євдокія Тютюнник у своїй збірці казок «Іменини цибулини». Її вона презентувала в бібліотеці Довженка. Створювати свою книжку жінка почала ще на початку двохтисячних.

«Коли я працювала в газеті «Деснянська правда», я там вела рубрику «Дитяча світличка». Ми її заповнювали казками, загадками, чимось своїм. Писали багато дітей, надсилали казки, кросворди, шаради»,- Євдокія Тютюнник, авторка книжки.

Саме малеча й стала натхненником письменниці. Зараз до збірки увійшли 34 казки, де діти можуть побачити, що світ без гаджетів не менш цікавий.

«Показується те, що ти вийдеш у сад і щось можеш дослідити, щось побачити. І ще я тут спілкуюся з дітьми. У кінці є обов’язкове звернення «А як би ви вчинили?», «Як ви вважаєте?». От коли читатимуть дітям мама, тато, бабуся, то діти знатимуть, що й авторка спілкувалася з ними, й батьки спілкуються. Тому що спілкування – це дуже важливо»,- Євдокія Тютюнник, авторка книжки.

Проілюструвала книгу чернігівська художниця Анна Лега. Для цього вона прочитала кожну з казок. Каже, що образи персонажів з’являлися самі по собі. Книжка їй настільки сподобалась, що художниця намагалася використовувати максимально яскраві кольори.

«Для цієї книжки я трохи змінила свою стилістику, щоб вона здавалася більш мультяшною, більш мальованою. Кругліші личка робила. А так переважно мої ілюстрації більш комп’ютерного стилю. То тут я докладала зусиль, щоб було видно мазки, щоб було більше схоже на малювання від руки. Так вони здаватимуться теплішими й добрішими»,- Анна Лега, художник-ілюстратор.

Учні чернігівських шкіл уперше почули казки авторки саме на презентації. Після неї «Іменини цибулини» з’являться в усіх дитячих і шкільних бібліотеках міста.  А от вчителі Олишівської ЗОШ вже побачили ефект від прочитання цієї книги на прикладі своїх молодших учнів.

«Сприймається книга дітьми дуже добре. І вчителі дуже задоволені, що таку книгу вони мають для уроків літератури рідного краю. В кожній казочці є якась цікавинка, що навчає дітей доброти, навчає праці, навчає задумуватись над тим чи іншим явищем, діти отримують задоволення та стають трішки добрішими»,- Ольга Бурмака, вчитель української мови та літератури Олишівської ЗОШ І-ІІІ ст..

Назва книжки теж не випадкова. Вона в собі об’єднує всі казки збірника.

«У назвах дуже багато котиків, собачок і чого завгодно, а от цибулі ніде немає. От одна із казок так і називається «Іменини цибулини». Була така ідея, що саме на іменини до цибулини запросити всіх героїв казок. І така ідея їх об’єднала»,- Євдокія Тютюнник, авторка книги.

Також під час презентації авторка отримала міжнародну нагороду «Сад божественних пісень» ім. Григорія Сковороди.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст  Ольга Лазун

Оператор  Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button