Культура

Тисячолітня печатка експонується у Спасо-Преображенському соборі

У Спасо-Преображенському соборі презентується унікальна печатка, що є доказом спадкоємності тисячолітньої історії українського державотворення. Цю печатку Святослава Ярославовича Національному заповіднику «Чернігів стародавній» передав український колекціонер Олексій Шереметьєв. Святослав Ярославич був князем Чернігівським (1054–1073), а потім великим князем Київським (1073–1076).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Меморіал пам’яті: головний сержант Володимир Голубовський

«Це унікальна печатка Святослава Ярославовича – того, хто добудував наш Спасо-Преображенський собор. Вона була в колекції Олексія Шереметьєва – унікальної людини, яка впродовж багатьох років докладала величезних зусиль, щоб зібрати унікальні експонати з історії України. На сьогодні в його колекції налічується приблизно 10 тисяч печаток з історії нашої держави, починаючи від князівських печаток. А таких у нього – сім. Ці предмети неодноразово презентували на українських і міжнародних виставках. Напередодні відкриття Спасо-Преображенського собору, аби підтримати нашу роботу зі збереження Спаса, Олексій Шереметьєв передав нам печатку Святослава Ярославовича», – зазначила в коментарі ЧЕЛАЙН генеральна директорка заповідника «Чернігів стародавній» Наталія Реброва.

На лицьовій стороні печатки зображений у єпископських шатах св. Миколай Мирлікійський, ліва рука його перед грудьми у благословенні, у правій – орнаментована книга. На звороті – зображення князя в повний зріст у візантійському вбранні. У правій руці він тримає двораменний хрест на довгій основі, що символізує владу, а в лівій – кулю.

Унікальна печатка Святослава Ярославовича експонується на постійній основі у Спасо-Преображенському соборі з 12 липня.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Оксана Замятіна

Фото – Віктор Кошмал

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button