Культура

Тупичівська ОТГ має власний дитячий духовий оркестр (Фото)

Молодь Тупичівської ОТГ має чималий потенціал. Тут виховують футболістів, гирьовиків, шахістів, і навіть власний дитячий духовий оркестр мають, що для такої місцевості вдивовижу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оркестр при міській раді: в Городні створили мультиінструментальний колектив

Жодне свято в Тупичівській ОТГ і її сусідів не проходить без їх улюбленого і – без перебільшень – відомого на теренах Чернігівщини зразкового дитячого духового оркестру Тупичівського будинку культури, та його засновника і незмінного керівника Олександра Барташа. У репертуарі колективу низка творів українських композиторів, а також мелодії популярних естрадних пісень.

Тупичівський дитячий духовий оркестр має досить поважну історію. Цей колектив був створений Олександром Барташем більш ніж десятиліття тому в Куликівці. Та з часом дітей, які б хотіли грати на духових інструментах, ставало все менше і менше. І поставало питання про доцільність його існування.

«Від початку духовий оркестр був у Куликівці, а коли він був на грані розпаду, то ми вирішили забрати його керівника до себе, – розповідає голова Тупичівської ОТГ Лариса Шовкова. – Умовляти довго не довелось, адже він сам місцевий, тут живе його родина. Отак і розпочалася історія духового оркестру вже в Тупичеві. Вони дуже гарно грають, часто виїжджають. Розумієте, дітям потрібні виїзди. Наш дитячий духовий оркестр має перше місце в своїй номінації в обласному конкурсі. Звичайно, поїздки – це додаткові фінансові витрати для громади, але я вважаю, що ми повинні розвивати молодь. Та якби ви тільки бачили, як люди приймають наших дітей, які мелодії вони грають! Це дивовижно…»

Інструменти всім миром збирали

Сьогодні в тупичівському зразковому дитячому духовому оркестрі є всі необхідні інструменти і навіть більше. Зараз тут готові поділитися ними з такими ж колективами. Але так було не завжди.

«Інструменти для  нашого колективу брали в різних місцях, – говорить директорка тупичівського підліткового клубу Валентина Рись. – Деяка база була від початку, деякі купував керівник оркестру за свої кошти, але багато чого приносять безкоштовно небайдужі люди, які про нас чули. Були випадки, коли привозили старі інструменти з Києва, які хтось здав на металобрухт. Вже Олександр Барташ самостійно їх ремонтував. Ось це старовинне піаніно подарували нам люди з Безикового хутора. Вони кудись виїздили і вирішили віддати цей інструмент. Та найбільше допомоги оркестр отримує від Чернігівської обласної організації «Аратта», а саме від одного з її засновників – англійця Філіпа Едмондса. Він сам вчитель музики, і він нам дуже багато інструменту привіз для духового оркестру».

Грають хлопці і дівчата

Сьогодні тупичівський зразковий дитячий духовий оркестр має дві групи: основний склад – ті, що вже деякий час грають і їздять на виступи, і новий склад – діти від 9 років, які почали займатися лише восени цього року, але вже непогано грають. До речі, багато вихованців духового оркестру навчаються в чернігівському музичному училищі, ніжинському училищі культури і мистецтв та в консерваторії. Дехто вже працює в духових оркестрах при філармонії. І в першу чергу це заслуга засновника, керівника і диригента оркестру Олексія Барташа. Він висококваліфікований спеціаліст, який любить свій інструмент та прищеплює своїм вихованцям любов до духових інструментів.

Джерело: Біла Хата

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button