Культура

У бібліотеці ім. М. Коцюбинського представили книгу Віктора Моренця «Дві окупації»

Агентурно-оперативна роботу та характеристики агентів спецслужб,  ставлення населення до радянської та нацистської окупаційної влади, партизанський рух, правопорушення радянських військовослужбовців та партизанів… Ці та багато інших маловідомих сторінок нашої історії висвітлені в книзі Віктора Моренця «Дві окупації: Чернігівщина 1940 років». Дослідження базується на унікальних документах, більшість яких знаходилися під грифом «цілком таємно» і вперше вводиться в науковий обіг. Ці документи руйнують цілий ряд міфів та стереотипів про Другу світову, на яких виховувалося кілька поколінь українців.

«Ці документи є, вони не знищені, їх достатньо. Треба тільки не лінуватися, а нахилитися і підняти», –  говорить Віктор Моренець про свою роботу в архівах. На збір інформації пішло близько трьох років і ще рік на упорядкування книги.

Зараз Віктор Моренець працює над книгою про повстанський рух 20-х років на Чернігівщині. Тут також вже вдалося зібрати чимало цікавих, раніше невідомих фактів, зазначає автор.

Книга «Дві окупації: Чернігівщина 1940 років» презентувалася на запрошення «Безкоштовних курсів української мови» в рамках конкурсу «Книга року-2020». Усі бажаючі можуть ознайомитися з нею у читальному залі бібліотеки ім. М. Коцюбинського.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Олена Терещенко, Чернігівська міська ЦБС

Ще статті по темі

Back to top button