Культура

У бібліотеці ім. М. Коцюбинського пройшла презентація нової поетичної збірки Наталки Фурси

«…просто доля жінки-комахи вигризати у зернах кави світлі діри – для жінки-птахи…». Про жіночу долю, про переродження, про силу, яку для цього переродження надає земля… Поезія Наталки Фурси, зворушлива та глибоко філософська, не залишила байдужим нікого, хто завітав на творчу зустріч із поетесою, що пройшла у бібліотеці ім. М. Коцюбинського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Ніжині презентували книгу про таємниці історії козацтва

Наталка Фурса представила чернігівцям свою нову збірку віршів «…ані вирію, ані скиту…», яка побачила світ у Полтаві. Це вже сьома поетична збірка у творчому доробку авторки. Поетка готувала її та редагувала півтора року. «Я дуже вимогливий редактор до себе, значно суворіший, ніж до будь-кого іншого, – пояснює Наталка Фурса. – Був період, коли я кілька років не писала, але долю не обдуриш. Це такий стан душі, що не писати не можеш: або писати, або померти».

Натхнення для творчості пані Наталка бере від землі, в прямому розумінні цього слова. Зараз вона мешкає в селі, у «крайній хаті від поля», яку сама поетеса називає своїм «скитом». «Ти піднімаєшся із землі, ростеш потихеньку, як росте трава, піднімаєшся поступово. Жінка-комаха, яка стає жінкою- птахою», – розповідає Наталка Фурса. Саме так з’являється справжня поезія. Її треба ростити й доглядати, аби вона достигла. Сам по собі росте лише бур’ян. На жаль, серед валу книжок, які з’являються зараз, дуже багато «літературного бур’яну», – говорить Наталка Фурса.

DSC_0106

Наталка Фурса – наша землячка, її дитячі роки пройшли у маленькому селі Більмачівка на Ічнянщині, тому творча зустріч із читачами в Чернігові для неї особливо приємна. У її творчому доробку не лише поезія, а й збірка короткої прози «Зінське щеня», яка побачила світ у 2017 році. Також пані Наталка працює як перекладач. Зокрема, цього року в її перекладі у видавництві «Komubook» вийшов відомий роман братів Стругацьких «Улитка на склоне» («Равлик на схилі»).

Під час творчої зустрічі Наталка Фурса також прочитала вірші зі своєї майбутньої збірки «Пізня ожина», що зараз готується до друку.

Олена Терещенко, Чернігівська міська ЦБС

Фото – Олена Куннова

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button