Культура

Новий місцевий конкурентоспроможний продукт: у Прилуках реалізовують проєкт «Віртуальний спадок» (Фото)

Із липня по жовтень Прилуцький краєзнавчий музей за підтримки Українського культурного фонду реалізовуватиме проєкт «Віртуальний спадок». Усе задля того, щоб забезпечити доступність до музейної експозиції та збереження локальної спадщини.

Музейний заклад не вперше подавав заявки, аби спільний із Українським культурним фондом проєкт відбувся.

«Дуже великі вимоги і до заявки, і реалізації проєкту, і до звітування. Тому отримати заявку від УКФ – це ніби зійти на Еверест. Отаке порівняння. Років три ми їх подавали. І ось на четвертий рік отримали позитивний результат – увійшли до п’ятірки переможців», – розповідає Тетяна Зоць, директорка Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І. Маслова.

Проблема доступності до музейних колекцій виникла ще в умовах карантину COVID-19, нині така ситуація зберігається через воєнний стан. Бо в нинішніх умовах експозиція розібрана, не працює, і, як і всі люди, які живуть в Україні, вона перебуває в потенційній небезпеці.

«Коли Прилуки були майже оточені, ми не знали, чого очікувати, чи будуть артобстріли, а нині ракетні удари можуть бути. На жаль, маємо сумні приклади  знищених музейних закладів – Національного літературно-меморіального музею Г. С. Сковороди, музею в Охтирці та ще кількох інших закладів. Втрати шалені і повернути назад нічого неможливо. Тому мета нашого проєкту – забезпечити доступність і збереження локальної спадщини в умовах воєнного стану саме шляхом створення історичним відділом Прилуцького краєзнавчого музею віртуальної екскурсії», – пояснює Тетяна Зоць.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під час бомбардувань Чернігова на Ремзаводі поменшало кроликів

Основним продуктом проєкту стане віртуальна екскурсія з аудіогідом та 3D-моделями 29 унікальних експонатів і, безперечно, промоційна складова.

«Нині ми експозицію поновили, щоб можна було її відзняти. До речі, допомагає нам реалізовувати проєкт фірма Skeiron, що займається безпосередньо оцифруванням. Це львівська компанія, вона має неабиякий досвід. На Чернігівщині вони вже проводили таку роботу в Качанівці та в Батурині. Звісно, хочу відзначити не лише їхню професійність, а й ставлення до процесу. Їхня мета – оцифрувати якомога більше нашої спадщини, аби продемонструвати її не лише нашому населенню – українцям, які живуть у різних куточках нашої держави, далеко від Чернігівщини, – але й українцям, які виїхали за кордон, науковцям з інших країн світу чи просто людям, які цікавляться історією та культурою. Вони можуть запустити віртуальний тур і переглянути експозицію музею з містечка Прилуки, що на Чернігівщині», – зазначає директорка закладу.

Потреба в оцифруванні спадщини виникла й через те, що відбувається активний технічний розвиток, тож завдяки сучасним гаджетам можна виконувати різні справи, не виходячи з дому, зокрема й долучитися до віртуального туру музеєм. Особливо актуально це для молоді.

«Можливо, музеї певною мірою втратять своїх відвідувачів, але попри віртуальний тур, розуміємо, що заклад не залишиться без гостей. Бо переглянути експонат наживо – це зовсім інше відчуття. Адже музей має викликати в людини експресію, емоції, роздуми, сприяти чи спонукати до того, щоб відвідувач замислився, зацікавився більше цією тематикою. Тобто віртуальний тур – це одне, а жива експозиція – зовсім інше», – наголошує Тетяна Зоць.

Як уже зазначалося, проєкт реалізовуватимуть упродовж чотирьох місяців, його загальний бюджет – 733 017,31 грн.

«Це кошти на оплату технічних робіт, придбання оргтехніки і виготовлення промоційної продукції – набору листівок із зображенням 29 наших унікальних експонатів, що яскраво відтворюють нашу локальну спадщину. До прикладу, сідло гетьмана Данила Апостола, що має і історичну, і матеріальну цінність. Буде представлена гармата з Сокиринського палацу, меблі. Водночас ми подали до експонування на листівках новорічну іграшку-янгола, що має доволі обпалений вигляд, хоча її вік не дуже старий. Матеріальна цінність її не така значуща, як історична. Бо ця іграшка була на ялинці в КМДА в 2014 році і є свідком тих подій. Ми розуміємо її значущість як предмета, що відтворює процес європейського становлення нашої держави.

До речі, це будуть листівки, які можна відправляти поштою. Водночас на них буде QR-код: якщо навести на нього гаджет, то з’являтиметься 3D-модель цього предмета. А віртуальний тур буде із аудіогідом двома мовами: українською й англійською», – ділиться планами Тетяна Зоць.

З усім у Прилуках хочуть встигнути до вересня.

«У нас День міста – 18 вересня. Трішки нині не всі погоджуються з цією датою. Але ми плануємо саме у вересні в історичній частині міста на великому екрані презентувати проєкт, аби продемонструвати нашим містянам локальну спадщину в масштабному розмірі та переконати людей, що музеї треба відвідувати, що це цікаво», – каже на завершення розмови Тетяна Зоць.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото – Прилуцький краєзнавчий музей ім. В.І. Маслова

Ще статті по темі

Back to top button