Культура

У бібліотеці Короленка презентували виставку до 30-річчя з часу затвердження Державного Гімну України

У бібліотеці Короленка підготували тематичну до 30-річчя з часу затвердження Державного Гімну України

15 січня 1992 року Указом Президії Верховної Ради України «Про Державний гімн України» було затверджено мелодію гімну незалежної України. А 6 березня 2003 року Верховна Рада України ухвалила текст Гімну, в основу якого покладено вірш Павла Чубинського «Ще не вмерла України і слава, і воля» з деякими змінами. Стаття 20 Конституції України набула завершеного вигляду. Національний Гімн на музику М. Вербицького отримав слова, затверджені законом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові для учасників АТО/ООС проводять курси з англійської

Цьогоріч виповнюється 30 років з часу затвердження Державного Гімну України (1992 рік). З метою відзначення цієї важливої події працівники Центру правової інформації Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка підготували тематичну виставку «Краса і велич символів державних». На ній представлені книги, журнальні та газетні статті, що дають можливість детально вивчити шлях, який пройшов український гімн від появи до свого утвердження. У пропонованих виданнях подаються повний текст і ноти Державного Гімну України, інформація про життя і діяльність Михайла Вербицького та Павла Чубинського тощо.

Слова майбутнього гімну нашої держави український етнограф, громадський діяч, поет Павло Чубинський написав восени 1862 року. Вперше цей вірш був опублікований у львівському журналі «Мета» (№ 4, 1863 рік) разом із поетичними творами Тараса Шевченка, тому спочатку авторство тексту приписували Кобзареві. Після публікації віршем захопився композитор Михайло Вербицький і написав до його слів музику.

Упродовж 1917–1920 років пісня «Ще не вмерла Україна» виконувала функцію національного гімну УНР та ЗУНР, але законодавчо це не було затверджено. Державне визнання вона отримала 15 березня 1939 року як офіційний гімн Карпатської України. Ця держава проіснувала недовго. З її падінням гімн був заборонений угорським урядом, як і понад 70 років у Радянській Україні.

Сьогодні Державний Гімн «Ще не вмерла України і слава, і воля», створений Павлом Чубинським та Михайлом Вербицьким, звучить могутньо і гордо. У пісню-гімн втілена споконвічна мрія народу стати суверенним, здобути волю, у словах виражена незламна віра у відродження України.

Центр всесвітньої спадщини ЮНЕСКО визнав гімн України найкращим у світі (Best National Anthem in the World). Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на Центр новин ООН. До рейтингу увійшли національні гімни 193 країн. Гімн України посів перше місце в загальному рейтингу. При цьому в розрахунок бралися чотири показники, за двома з яких український гімн отримав найвищий бал: милозвучність, гармонійне поєднання музичної та текстуальної частин. Високий бал також був за оригінальність музичного рішення і цілісність твору. Україна виявилася єдиною європейською країною в першій п’ятірці.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button