Культура

У бібліотеці Короленка продемонстрували цінні та рідкісні видання (Фото)

До Всеукраїнського дня бібліотек у відділі наукової інформації та бібліографії Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка з 25 по 26 вересня було розгорнуто унікальну виставку «Цінні та рідкісні видання з фондів Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка». На виставці були представлені видання української художньої літератури другої половини ХІХ – початку ХХ ст. із зібрання бібліотеки. Виставка мала на меті ознайомити відвідувачів головної книгозбірні області з частиною унікальних видань фонду рідкісних книг, популяризувати знання про книгу, пропагувати культурні цінності, розкрити роль книги в духовній сфері людського життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ніжинські татусі у фокусі: відбулась фотовиставка до Дня батька

Серед найстаріших книг виставки: перший український історичний роман «Чорна рада» Пантелеймона Куліша (видання 1857 року) та «Сочинения в стихах и прозе Григорія Савича Сковороди» (видання 1861 року). Виявляється, Сковорода мав каліграфічний почерк, помилуватися яким можна на третій сторінці збірника, де видавець передрукував вірш, написаний власноручно письменником.

На виставці була представлена книга засновника нової української літератури Івана Котляревського «Енеїда» 1890 року видання. Книжка невеликого формату, надрукована спеціально для серії «Дешева бібліотека», щоб незаможні люди теж змогли її придбати.

Особливістювиставкибулаколекція«Кобзарів» Тараса Григоровича Шевченка (1894-го, 1899-го, 1908-го, 1911-го років видання). Серед них «Малий Кобзарь для дітей». Як і вся дитяча література, він ілюстрований гарними малюнками, щоб дітям було цікаво читати.

Привертала до себе увагу збірка творів (переважно гуморесок) «Сцены и рассказыизмалорусского народного быта» Петра Раєвського (1899). У книзі багато малюнків художника М. М. Ярового.

У книзі легендарного байкаря Леоніда Глібова «Твори» (1904) зібрано всі твори українською мовою, які він написав за своє життя.

Також на виставці були представлені книги таких класиків української літератури, як Іван Франко, Марко Вовчок, Леся Українка, Євген Гребінка, Іван Карпенко-Карий та ін.

Експоновані на виставці матеріали зацікавили як фахівців різних гуманітарних галузей науки, так і учнів, студентів та всіх небайдужих до історії української літератури.

Чернігівська ОУНБ ім. В.Г. Короленка

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button