Культура

У Борисоглібському соборі представили програму «Бандура — сестра Арфи і Клавесина» (Фото)

Програму «Бандура — сестра арфи і клавесина» представили 8 червня у Борисоглібському соборі у Чернігові артисти Капели бандуристів ім. Остапа Вересая (художній керівник та головний диригент — заслужена артистка України Раїса Борщ, головний хормейстер – заслужений працівник культури України Микола Борщ).

Назва програми не випадкова. Дійсно, бандура чомусь вважається суто народним інструментом. Насправді це і класичний інструмент з родини арф, справді дуже популярний в народі; її “близький родич” — лютня. Як струнно-щипковий музичний інструмент бандура формувалася майже в один час з “благородним братом” клавесином, струни якого на початках защипувалися саме пальцями, а не плектром, поєднаним з клавішами, як в сучасних інструментах.

Про це повідомили у прес-центрі Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.

Відтак академічна музика у виконанні бандури за самою своєю природою звучить органічно. Це і підкреслив виступ Капели бандуристів ім. О.Вересая обласного філармонійного центру під склепіннями древнього чернігівського собору. «В цьому історичному храмі, намоленому поколіннями українців, починаючи з ХІІ століття, звучить музика, зрозуміла кожній людині, — каже Раїса Борщ. – Вона зветься класичною, бо викристалізувана думкою композиторів різних епох і народів. І ми пропонуємо глядачам разом з нами доторкнутися серцем до вічного мистецтва».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Ніжині «ожили» 14 видатних особистостей

У програмі були представлені справжні шедеври європейської (в тому числі й української) музики, зокрема, твори Людвіга ван Бетховена («Місячна соната», соліст – Сергій Сидоренко), Миколи Лисенка («Пливе човен»), Вольфганга Амадея Моцарта («Ave verum corpus»), Гната Хоткевича («Садок вишневий коло хати»), Франца Шуберта («До музики»), Кирила Стеценка («Стояла я і слухала весну», солістка – Лілія Козлова), Томазо Альбіноні («Adagio», солісти – Лілія Козлова і Сергій Сидоренко), Георгія Майбороди («Гаї шумлять»), Йоганна Себастьяна Баха і Шарля Гуно («Ave Maria»), Ігоря Гайденка («Ангели, знижайтеся» і «Ой ти, пташко жовтобоко»), Семена Гулака-Артемовського (Арія Андрія з хором з опери «Запорожець за Дунаєм», соліст – Андрій Рекун). Прозвучали твори і наших сучасників. Так, автор пісні «Місяцю князю» Андрій Зименко був серед глядачів, які прийшли на концерт, а автор блискучої «Еспаньйоли» – солістка капели Алла Калашник.

А своєрідним підтвердженням тези «бандура — сестра арфи і клавесина» стала «Бахіана» – інтерпретація Раїси Борщ теми бахівської фуги — складного поліфонічного твору, який гармонійно поєднався з українською народною піснею «Ти ж мене підманула».

Ще статті по темі

Back to top button