Культура

У будинок капітана, що в Чернігові, гості піднімалися «трапом»

Біля старовинного будинку, що розташовується в Чернігові по вулиці Хлібопекарській, стоїть стенд, на якому зазначається, що свого часу особняк належав флотському офіцеру, ад’ютанту одного з адміралів Тихоокеанської ескадри, учаснику російсько-японської війни, герою оборони Порт-Артура, полковнику Григорію Кузьмичу Остапенку.

Тож особняк не випадково назвали будинком капітана, датована будівля 1906 роком. Історією, пов’язаною зі спорудою, поділилися в соцмережі Євген Іванов і команда Tvoynavigator.

Вийшовши у відставку, Григорій Остапенко оселився в Чернігові. Але ночами шум прибою і гуркіт артилерійських знарядь не полишали чоловіка.

Мабуть, через цю ностальгію і з’явився на вулиці Хлібопекарській незвичайний особняк.

Задумка капітана була проста. Його новий будинок повинен був нагадувати морський корабель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Художній музей покаже виставку онлайн

Тому в ньому з’явилися гвинтові сходи, що ведуть нагору. Сам же балкон нагадував палубу, і гості, щоб потрапити на борт «корабля», повинні були підніматися «трапом» – мотузяною драбиною, скинутою з балкона. І після закінчення вечора залишали дім по гвинтових сходах.

Звісно, історія була б неповною без вигадки. Хіба зручно було б дамам у святкових вбраннях дертися «трапом» або спускатися гвинтовими сходами? А сходи існують донині. Це чиста правда.

115 років тому пані таки піднімалися вузькими сходами, а не трапом. У нашому недалекому минулому цими сходами радянські громадяни крокували до своєї жаданої мрії. За радянських часів у цьому будинку розміщувався ЗАГС.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button