Культура

У Чернігові можна побачити чашу князя Святослава (Фото)

Одне з джерел поповнення колекцій Чернігівського історичного музею ім. В.В. Тарновського – це експонати, віднайдені під час археологічних розкопок. Серед знахідок є чимало скарбів, яких сьогодні в музеї нараховується понад десяток.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки років Чернігову та коли варто святкувати День міста – коментар історика

«Один із них, віднайдений на місці князівського подвір’я на Чернігівському дитинці у 1985 році експедицією під керівництвом Володимира Коваленка, складався зі срібних прикрас і трьох срібних чаш. Досліднику вдалося встановити володарів двох із них. Ними виявилися чернігівські князі Святослав Ольгович (1157–1164) та його син, відомий за «Словом о полку Ігоревім» Ігор Святославич (1198–1201).

Сьогодні в Україні відомі три чаші, які належали руським князям, до того ж – чернігівським. Одна з них – чаша Святослава Ольговича, створена візантійськими майстрами, представлена в музейній експозиції. У її центральному медальйоні міститься зображення святого Миколая. Саме таким іменем був охрещений князь Святослав.

Святослав Ольгович – син войовничого князя із «клану» Ольговичів – Олега Святославича, який усе життя боровся за «своє по праву». Певним підсумком його боротьби було створення окремого Новгород-Сіверського князівства. Святослав встиг побувати по кілька разів князем новгородським, новгород-сіверським, курським, білгородським, стародубським, туровським і, зрештою, чернігівським», – зазначають у музеї.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Фото – Чернігівський історичний музей ім. В.В. Тарновського

Ще статті по темі

Back to top button