Суспільство

Скільки років Чернігову та коли варто святкувати День міста – коментар історика

Сьогодні, 21 вересня, – День міста Чернігова. Причому вже багато років ми чуємо, що нашому рідному красеню більше ніж 1300 років. Однак є твердження, що насправді Чернігову не стільки років, і взагалі День міста варто відзначати в якийсь інший день, бо від дати 21 вересня дуже віє радянською минувшиною.

Розібратися в усіх цих питаннях журналісту ЧЕline допомагав чернігівський історик, кандидат історичних наук Максим Блакитний.

«У 80-х роках святкували 1500-річчя Києва. А Чернігів і в літописі, й історично завжди поруч із Києвом. За віком ці міста майже однакові. Тож не можна сказати, що цифру в 1300 років узяли зовсім зі стелі, хоча вона насправді більш натягнута. З одного боку, археологічні знахідки, датовані VII і VIII століттями, на території Чернігова віднайдені. Але вони не вказують на те, що тоді було саме місто Чернігів. Можливо, в той час на цій території було якесь село. А село в давнину це така річ: сьогодні є, через рік – пограбували, спалили і нема села», – у коментарі для ЧЕline зазначив Максим Блакитний.

За його словами, про інтенсивний розвиток саме міста свідчать знахідки Х-ХІ сторіччя, коли вже існувало укріплене городище – ознака того, що є місто по суті. І в закордонних джерелах Чернігів 1300-річної давності не згадується.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині пам’ятку національного значення руйнує дощ

«Якби місто на той час було, то в письмових джерелах чи переказах воно якось фігурувало б. Натомість у Х – ХІ сторіччі Чернігів уже згадується в іноземних джерелах. Навіть перша згадка про Чернігів у «Повісті минулих літ», датована 907 роком, перебільшена. Літопис писався значно пізніше, в кінці ХІ – на початку ХІІ століття, і що міста згадували – це було з якоїсь політичної мотивації», – повідомив історик.

Тож виходить, що історичні й археологічні факти вказують на те, що нашому Чернігову понад 1000 років, можливо – 1100.

Із давниною, здається, розібралися. Переходимо до безпосередньо до дня святкування.

«21 вересня 1943 року Чернігів було звільнено від нацистських загарбників, тобто був бій за Чернігів. Тож традиція святкувати День Чернігова саме 21 вересня – це спадщина із радянського періоду. Але ж місто було і до 1943 року, і задовго до цієї дати щось таки святкували», – сказав пан Максим.

Між тим, упродовж останніх років ми дедалі інтенсивніше намагаємося позбавлятися багатьох речей із радянського минулого. Тому періодично виникає ідея, що День Чернігова треба відзначати в іншу дату.

«Одна з пропозицій – святкувати його у день надання Чернігову Магдебурзького права. Це було 23 березня 1623 року. До речі, через два роки буде ювілей – 400 років. Ця дата чудово відображає загальний розвиток міста. Пропозиція цієї дати розглядалася в колі істориків-науковців, але не дуже активно. Принаймні, цю тезу чую років приблизно десять.

Можна розглядати й інші пропозиції. Залежно від того, на чому хочеться робити акцент. Наприклад, на якійсь достовірній історичній згадці, скажімо, з часів князівства. Обрати доленосну для міста подію, але таку, щоб і вік Чернігова підкреслювала.

А, можливо, доцільно підлаштуватися під погодні умови, щоб було свято не тільки для містян, а й для туристів і гостей. Тоді, з огляду на це, День міста варто проводити в теплі місяці. Бо ось чув, що нині був запланований фестиваль повітряних куль, але через несприятливі погодні умови його перенесли», – зауважив Максим Блакитний.

Як буде надалі – побачимо. А нині чернігівці вітають одне одного із Днем міста. Бо для багатьох із нас Чернігів – найкраще місто на землі!

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко, фото — Віталій Гриць

Ще статті по темі

Back to top button