Культура

У Чернігові презентували книгу про історичне мистецтво

Анатолій Кіндратович Адруг, відомий чернігівський історик мистецтва, презентував нову монографію «Графіка Чернігова другої половини XVII – початку XVIIІ ст.», видану в Чернігові цього року.

Попередні книги автора, які можна об’єднати разом із новою в серію, це «Архітектура Чернігова другої половини XVII – початку XVIIІ ст.» та «Живопис Чернігова другої половини XVII – початку XVIIІ ст.».

Завдячуючи цій монографії, ми повертаємося до давнього минулого, в подробицях знайомимось із тим, якою була книга в XVII-XVIIІ століттях. Найкращі зразки книги, і української також, створювались не тільки як носії інформації, а як твори мистецтва. Книга була цінністю і в прямому, і в переносному сенсі. Вміст книги та її оздоблення як зовні, так і зсередини були не тільки коштовними, а й підкорялись певним законам мистецтва книги і законам психології сприйняття творів мистецтва.

Монографія нагадала також і про те, що Чернігів у XVII-XVIIІ століттях був вагомим центром європейської культури в галузях не тільки архітектури, живопису, освіти, а й літератури і книговидання.

Книгу подано на конкурс «Книга року – 2017».

Джерело: Чернігівський монітор

Ще статті по темі

Back to top button