Культура

У Чернігові відкрилася виставка майстрів народного мистецтва «Різьбярський дивосвіт Чернігівщини»

В експозиції представлено приблизно 150 виробів із дерева, створених 12 майстрами.

У Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній» відкривається нова виставка «Різьбярський дивосвіт Чернігівщини». До 30-річчя своєї діяльності Чернігівський обласний осередок Національної спілки майстрів народного мистецтва України підготував виставку — творчий звіт провідних сучасних чернігівських різьбярів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Її творчість бачив кожен житель області: в Чернігові організована виставка відомої художниці (Відео)

Різьбярська школа на Чернігівщині має три провідні центри, це — Новгород-Сіверський, Чернігів і Ніжин. Усі майстри — члени обласного осередку Спілки, вони є лауреатами численних обласних, всеукраїнських і міжнародних виставок. Їхні авторські твори регулярно поповнюють музейні та приватні колекції. Багато імен чернігівських митців уже увійшли до літопису історії сучасної української культури та відзначені почесним званням — майстра народної творчості України. Чернігівське сучасне традиційне різьбярство визначається як провідне в східній Україні та заслужено позиціонується як сучасний мистецький бренд нашої області.

Художнє різьблення по дереву широко використовується насамперед як декоративна прикраса на предметах домашнього вжитку — на скринях, столах, мисниках, полицях, лавах, декоративних тарелях, ліжках, барильцях, ложках, на деталях житлової архітектури — сволоках, на лицьовій стороні дверей, воротах, наличниках вікон і дверей тощо.

Виставка працює щодня з 9.00 до 17.00 у Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній» (у Колегіумі, на Валу).

Джерело: «Чернігів стародавній»

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button