Культура

У Чернігові вперше відсвяткували «Новруз Байрам» (Фото)

22 березня у Чернігові вперше відбулося свято оновлення та початку нового життя «Новруз Байрам». На святі були присутні Голова Об’єднаного Конгресу Азербайджанців України Ровшан Тагієв, Голова Об’єднаного Конгресу Азербайджанців України в Чернігівській області Іскандер Велієв, Народний артист України, Голова Азербайджанського культурного центру імені Мусліма Магомаєва, Посол Миру Гурбан Аббасов, телеведуча Нового Каналу, співачка Наталія Кудряшова.

«Новруз Байрам» у перекладі означає «новий день». Це свято весни і настання Нового року за сонячним літочисленням у іранських і тюркських народів, який збігається з днем весняного рівнодення, яке щорічно припадає на 20-21 березня. Воно символізує оновлення, народження природи і нового життя, духовного і фізичного очищення, а одним з головних символів Навруза вважаються пророслі паростки пшениці обв’язані червоною стрічкою. Вазочками з паростками прикрашаються будинки, сади та святкові столи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Всеукраїнський хореографічний фестиваль «Нове покоління» зібрав 70 колективів

Дев’ять років тому ЮНЕСКО включила це свято до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства. З цього моменту воно називається «Міжнародний день Новруз». Відзначають це традиційне свято на територіях сучасного Ірану, Середньої і Малої Азії, Кавказу і Казахстану. Головною ідеєю його проведення у нашому місті є об’єднання людей різних національностей.

У святковому концерті брали участь Народний ансамбль «Азербайджан», Народний артист України Гурбан Аббасов, відома телеведуча Нового каналу Наталія Кудряшова, учасник програми «Голос діти» Гідаят Сеїдов, творчі колективи різних національностей, що проживають у Чернігові, а також місцеві творчі колективи.

Джерело: Департамент культури і туризму,

національностей та релігій Чернігівської ОДА

Ще статті по темі

Back to top button