Культура

У Козарах на місці масового спалення селян встановили й освятили хрест (Фото)

Кожен, хто нині їхатиме повз Козари Носівського району, не мине пам’ятного знаку, який встановили та освятили в пам’ять про спалених у період Великої Вітчизняної війни мирних жителів села.

За неточними історичними оцінками, 11 березня 1943 року за наказом німецького коменданта Фрідріха Дросте каральний загін спалив понад 4 500 козарівців – людей похилого віку, жінок і дітей.

Хрест встановили на місці спаленого храму. Того жахливого ранку до церкви, назва якої не збереглася, зігнали понад 250 селян і спалили. З людьми згорів і тутешній священик Корейша, який встиг провести останню службу.

Ініціаторами встановлення хреста виступили парафіяни, чиї батьки були свідками цієї трагедії. Спонсорську допомогу надав депутат обласної ради Сергій Баришовець.

Освячували пам’ятний знак і проводили заупокійне богослужіння 9 священиків, зокрема й благочинний Носівського району, настоятель Свято-Троїцького храму митрофорний протоієрей Михаїл Гулик.

Участь в заході взяла заступник Носівського міського голови Людмила Міщенко.

Староста Козарівського старостинського округу Тетяна Бруй подякувала за небайдужість до збереження історії села усім, хто долучився до ініціативи.

До речі, до пам’ятного хреста школярі Козарівської та Іржавецької загальноосвітніх шкіл принесли картину «Остання проповідь отця Корейші», яка нині зберігається в Козарівському народному історико-краєзнавчому музеї. На картині зображений момент спалення церкви.

Ще статті по темі

Back to top button