Культура

У Москалях на Чернігівщині по-особливому бережуть народні традиції (Фото)

Маленьке сіверське село Москалі, на противагу своїй назві, вирізняється патріотичною сутністю. Усе завдяки місцевому жителю Юрію Дахну, який створив у рідному населеному пункті краєзнавчий музейний комплекс. Колекціонування місцевих старожитностей пан Юрій називає справою свого життя. Себе ж він вважає любителем старовини. Мовляв, у кожному селі є жителі, які змалечку заслуховуються розповідями старих людей і цікавляться родоводом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині співали старовинних щедрівок із місцевими говірками

Окрім збирання старожитностей Юрій Дахно разом з однодумцями прагне зберегти народні традиції. Зокрема нещодавно в Москалях відгуляли Масляну в дусі народних традицій.

«Ми організовуємо свята не для показухи і не для галочки, щоб лише відбути чергу. Саме тому цьогоріч і сказала одна з нових учасниць нашого свята: «У вашому святі є душа, а це найголовніше». Зазвичай у нас збираються активні люди, які вміють поспівати, потанцювати, пожартувати чи просто розважитись. Зануди в нас не приживається. Свято рівня невеличкого села (всього-навсього – 23 двори). Все крутиться навколо мого музею, де є і дитячий майданчик, і територія розваг для дорослих. Маємо власні кухонні атрибути: різновид казанів, мангалів, пателень, коптилень… Є декілька людей, які за потреби можуть надати і якусь спонсорську допомогу. Хоча в нас такі правила для святкової трапези: від кожної сім’ї одна страва має бути для загального стола, плюс щось ще й для себе окремо, кожному на свій розсуд», – розповів Юрій Дахно журналісту ЧЕline.

Цьогоріч на кухні просто неба смажили різновид шашликів, два види картоплі фрі, коптили шпроти, пекли млинці. Був гарячий чай, глінтвейн, вареники, налисники та ще багато різних смачних наїдків.

Зазвичай на свята до Москалів з’їжджаються вихідці з села, беруть участь деякі дачники. «Організацією концертів, сценаріїв до них займаються члени моєї родини. Маємо свою музичну апаратуру. На території центрального приміщення музейного комплексу є бенкетний зал та сцена», – зауважив Юрій Дахно.

Мабуть, найголовніше в таких заходах – особлива і неповторна атмосфера, яка надовго збагачує учасників дійства позитивними емоціями.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button