Культура

У Ніжині представлять книжку жіночого досвіду другої світової війни

У Ніжинському університету імені М. Гоголя 17 жовтня  відбудеться презентація збірника «Жінки Центральної та Східної Європи в Другій світовій війні: Гендерна специфіка досвіду в часи екстремального насильства». До наукової редакції увійшли: Гелінада Грінченко, Катерина Кобченко та Оксана Кісь.

Про це ЧЕline повідомили у відділі у справах сім’ї та молоді виконавчого комітету Ніжинської міської ради.

Збірку представлятимуть: авторка й редакторка, кандидат історичних наук Катерина Кобченко, наукова співробітниця Центру українознавства КНУ авторка, кандидат історичних наук Тетяна Пастушенко, завідувачка навчальною лабораторією Центр усної історії КНУ.

У збірнику наукових праць представлено розвідки українських та зарубіжних дослідниць і дослідників, у яких проаналізовано найрізноманітніші аспекти специфічно жіночого досвіду Другої світової війни на теренах Центрально-Східної Європи.

1fdefd84171107bedbc380b1377fd1da_mВисвітлено маловивчені питання участі жінок у бойових діях та особливості перебування у військовому полоні, гендерні виміри жіночого досвіду радянського та національного підпілля, життя на окупованих територіях і примусової праці в Третьому райху, розкрито гендерну специфіку Голокосту, порушено складні питання насильства над жінками та співучасті жінок у насильстві в роки війни, окреслено проблеми повоєнних репрезентацій жіночого досвіду війни.

Прагнучи вийти за рамки стереотипного бачення, жінки в межах трикутника «зрадниця — жертва — героїня», вчені показують складну й суперечливу картину жіночого повсякдення в надзвичайних історичних обставинах.

Поставлені завдання вирішуються з міждисциплінарних позицій, шляхом аналізу різноманітних історичних джерел, із застосуванням різних наукових підходів та методів.

Збірник також дає уявлення про сучасні феміністські підходи до вивчення теми «жінка і війна». Для фахівців у галузі історії, гендерних студій, інших гуманітарних наук, а також усіх, хто цікавиться заявленою проблематикою.

Ще статті по темі

Back to top button