Культура

У Ніжині завершився Міжнародний театральний фестиваль жіночої творчості (Фото)

Виставою «Криза» Львівського Національного академічного українського драматичного театру ім.М.К.Заньковецької на сцені Ніжинського академічного українського драматичного театру імені М.Коцюбинського завершив свою роботу ХІІ Міжнародний театральний фестиваль жіночої творчості імені Марії Заньковецької.

Протягом 11 днів сцена Ніжинського театру стала Міжнародним театральним центром кращих зразків жіночої творчості України та ближнього зарубіжжя.

Приємно зазначити, що доброю традицією стало проведення на батьківщині першої народної артистки України, неперевершеної Марії Заньковецької театрального фестивалю, який оспівує талант і велич жіночої душі. Цьогорічний мистецький захід зібрав на Чернігівській землі митців із України, Білорусі, Молдови, Литви, які подарували широкому колу шанувальників театрального мистецтва свою майстерність і неповторні враження.

За роки проведення ХІІ фестиваль зміцнів і отримав заслужене визнання не тільки в Україні, а й у країнах ближнього зарубіжжя. Адже за одинадцять минулих років на цьому сценічному майданчику побувало більше 70 колективів із різних країн, які відкрили глядачу нові творчі шляхи, і надали можливість побачити сучасний театр, у центрі якого завжди була, є і буде саме жінка.

Ми всі впевнені, що подальший шлях цього фестивалю буде стабільним, а новаторські пошуки збагатять його високий імідж.

Журі фестивалю вирішило за високу індивідуальну майстерність визнати лауреатами фестивалю і нагородити дипломом актрис-учасниць фестивалю за номінаціями:

  1. Номінація «ЗА ВІРНІСТЬ ПСИХОЛОГІЧНІЙ ТРАДИЦІЇ УКРАЇНСЬКОГО КЛАСИЧНОГО ТЕАТРУ» — нагороджується Надія Мартовська за виконання ролі Мелашки у виставі «Наймичка», за твором І.Карпенка-Карого. Кіровоградський академічний обласний український музично-драматичний театр ім. М.Кропивницького (м.Кропивницький, Україна).
  1. Номінація «ЗА ЯСКРАВИЙ КОЛОРИТ ОБРАЗУ» — нагороджується Оксана Січко за виконання ролі Секлити Лимарихи у виставі «За двома зайцями», за твором М.Старицького. Ризький український народний театр (м.Рига, Латвія).
  1. Номінація «ЗА СЦЕНІЧНУ ЗЛАГОДЖЕНІСТЬ ЖІНОЧОГО АКТОРСЬКОГО АНСАМБЛЮ» — нагороджується акторський жіночий склад вистави «Татуйована троянда», за твором Т.Вільямса. Навчальний театр Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. І.Карпенка-Карого (м.Київ, Україна).
  1. Номінація «ЗА ВИСОКУ ПРОФЕСІЙНУ МАЙСТЕРНІСТЬ» — нагороджується Дар’я Баріхашвілі за виконання ролі Мерілін у виставі «Однорукий», за твором М.МакДона. Київський академічний Молодий театр (м.Київ, Україна).
  1. Номінація «ЗА ОРИГІНАЛЬНІСТЬ СЦЕНІЧНОГО ПРОЧИТАННЯ ТВОРУ» — нагороджується Габріела Лунгу за виконання ролі Нитки у виставі «Шито … білими нитками», за твором Г.К.Андерсена в інсценізації Раду Гілаша. Муніципальний ляльковий театр «Гугуце» (м.Кишинів, Молдова)

6.Номінація «ЗА ДОСТОВІРНІСТЬ ВТІЛЕННЯ КОМЕДІЙНОГО ОБРАЗУ» — нагороджується Ірина Степова за виконання ролі Проні у виставі «За двома зайцями», за твором М.Старицького. Мозирський драматичний театр ім. І.Мележа (м.Мозир, Білорусь).

  1. Номінація «КРАЩА ЕПІЗОДИЧНА РОЛЬ» — нагороджується Оксана Самолюк за виконання ролі Віри у виставі «Криза», за твором О.Огородника. Національний академічний український драматичний театр ім. М.Заньковецької (м.Львів, Україна).
  1. Номінація «ПРИЗ ГЛЯДАЦЬКИХ СИМПАТІЙ» — нагороджується Інна Турік за виконання ролі Дівчини у виставі «Світлі душі», за твором та у постановці Л.Черепахіної. Quartet DEKRU (м.Київ, Україна)
  1. Номінація «КРАЩА ЖІНОЧА РОЛЬ ДРУГОГО ПЛАНУ» — нагороджується Ірина Лозовська за виконання ролі Люціани у виставі «Комедія помилок», за твором В.Шекспіра. Чернігівський обласний академічний український музично-драматичний театр ім. Т.Шевченка (м.Чернігів, Україна).
  1. Номінація «КРАЩА ЖІНОЧА РОЛЬ НА ФЕСТИВАЛІ» «Обласна премія імені Марії Заньковецької» — нагороджується заслужена артистка України Оксана Стеценко за виконання ролі Мадам Ортанс у виставі «Оркестр», за твором Ж.Ануя. Харківський державний академічний український драматичний театр ім. Т.Шевченка (м. Харків, Україна). Рішення прийнято одноголосно.

Ну от і все. Фестиваль закритий. А тепер починається нова творча робота з підготовки до наступного ХІІІ Міжнародного фестивалю. Тож, дорогі театральні шанувальники, до нових зустрічей!

Фоторепортаж Віктора Кошмала

Ще статті по темі

Back to top button