Культура

У Прилуках відбулася гра в Українську революцію

Нині заклади культури зі зрозумілих причин не працюють так, як до війни. Але вони аж ніяк не стоять пустками, бо відбувається пошук нових форм роботи.

Зокрема, в Прилуцькому краєзнавчому музеї імені Василя Івановича Маслова з нагоди відзначення Дня пам’яті Другого Зимового походу Армії УНР (Листопадовий рейд) відбувся турнір із настільної гри «Українська революція 1917-1921 рр.».

У Прилуцькому краєзнавчому музеї ім. В.І. Маслова нині працює лише виставкова зала, природничий відділ і музейна філія Олега Кошового. Щоправда, зараз відбувається процес її перейменування.

«Якраз у цій філії на початку вересня ми відкрили нові експозиції. У нас там дві зали – в одній на прикладі родини Кошових показали, як жили містяни на початку ХХ сторіччя. Там представлені експонати від настільної лампи до швейної машинки.

А друга зала – якраз про пропаганду: як вона увійшла в життя людей, а вони її навіть не помічали. В цій залі представлені годинники з радянськими закликами, показана ідеологічна складова в мистецтві, у вихованні дітей у піонерських і комсомольських організаціях і навіть новорічні ялинкові іграшки з ідеологічним підтекстом.

Але водночас показуємо розвінчування міфів, наприклад, земля – людям. Насправді ж, земля – колгоспам, а люди – кріпаки при них. А в третій залі хотіли показати соцреалізм. Але поки оригінальні роботи ми туди не вішаємо. Нині ми стали переможцями конкурсу від волонтерського будівельного руху БУРчик. Завдяки йому завершимо ремонт третьої кімнати і в нас там буде такий собі історичний хаб. Тобто постійно змінна експозиція з територією для спілкування, відкривання нових історичних фактів, розвінчування міфів. Тобто це буде платформа для спілкування з містянами. Це те, чим ми нині живемо», – у коментарі для ЧЕline зазначила Тетяна Зоць, директор Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І. Маслова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як формувалася радянська людина: в музеї на Чернігівщині відкриють експозицію з предметів радянської пропаганди

Нині в музеї шукають нових форм роботи з відвідувачами. Зокрема нещодавно в закладі грали в захопливу історичну настільну гру «Українська революція 1917-1921 рр.».

До речі, влітку заклад, окрім названої гри, придбав іще одну – «УПА». Вони обидві розроблені Українським інститутом Національної пам’яті.

За словами Тетяни Зоць, прилучани історію початку ХХ сторіччя знають не дуже добре. Тож якраз такі ігри допоможуть краще її вивчити.

«Ми цю гру провели спочатку для дорослих. Змагалися викладачі Прилуцького гуманітарно-педагогічного фахового коледжу імені Івана Франка, агротехнічного коледжу та вчителі гімназії №1 ім. Г. Вороного.

Гра пройшла захопливо. Але примітно, що гравці давали не тільки правильні відповіді. Бо деякі запитання доволі складні навіть для дорослої аудиторії.

Але гра дуже захоплює. До того ж, під час гри погасло світло, то ввімкнули ліхтарика, бо всі хотіли дограти, емоції вирували. Одним із завдань було проспівати повний куплет «Ой у лузі червона калина». Нині куплет цієї пісні знає кожен – від малого до дорослого. А на 2016 рік, коли ця гра з’явилася, не впевнена, що всі могли її заспівати.

Частина запитань гри – якраз із ЗНО, то варто її проводити і для старшокласників, звісно, відфільтрувавши частину питань. Але нині то дистанційне навчання, то тривоги, то світла немає – дуже важко доводиться. Але нічого, будемо пробувати – зима попереду, свічками запасаємося і гратимемо», – сказала Тетяна Зоць.

Вона вважає, що такі ігри допомагають у формуванні нового суспільства, нового покоління з українобаченням. Адже нам дуже треба знати свою історію.

«Як казав Конфуцій – якщо мислиш неправильно, дієш неправильно. Якщо дієш неправильно, живеш неправильно. Тому треба мислити правильно і будемо жити правильно», – переконана Тетяна Зоць.

Спілкувалась Ірина Осташко

Фото – Прилуцький краєзнавчий музеї ім. В.І. Маслова

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button