Культура

У Прилуках влаштовують віртуальні тури втраченою фортецею

Прилуцький краєзнавчий музей ім. В.І.Маслова реалізує проєкт – «Віртуальний тур втраченою прилуцькою фортецею 17-19 ст.».

За словами директора музею Тетяни Зоць, проєкт – грантовий.

«Ставилася мета підвищення громадської участі у збереженні та використанні потенціалу нашої історико-культурної спадщини для розвитку місцевих громад. Відповідно, ми подали свій проєкт на участь. Серед 30 учасників відбирали 20 команд, які проходили тижневий курс навчання, а потім відбирали п’ять проєктів, які одержували фінансову підтримку. Зокрема, наш проєкт «Віртуальний тур втраченою прилуцькою фортецею 17-19 ст.», – у коментарі для ЧЕline зазначила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У патрульній поліції розповіли про ставлення до фігурок школярів на переходах

Цей віртуальний тур може стати складовою частиною розвитку туристичної галузі Прилук.

«Під час екскурсій часто згадуємо про фортецю, бо наше місто 133 роки було центром Прилуцького козацького полку. Але наші містяни чи туристи не бачать цієї фортеці. Бо вона втрачена. То виник задум – дати можливість її побачити, якою вона була. Якою була архітектура цивільна, культова. Тим паче, що ми ставили собі за мету не просто її відтворити, а відтворити ті елементи архітектури, які, на жаль, сьогодні є втрачені. На зразок дзвіниці собору Різдва Богородиці», – сказала директор Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І. Маслова.

Окрім віртуального туру, є друкована продукція. Це листівка і календар.

«Їх маємо реалізовувати під час наших екскурсій, промозаходів. Отримавши цю листівку, людина може зчитувати QR-код і вирушати в цей віртуальний тур. Окрім цього, в рамках проєкту був встановлений інфощит в історичній частині міста, де була втрачена дзвіниця. Цей щит кольоровий, він відтворює віртуальну фортецю. І також містить QR-код, за яким відвідувач переходить на цей віртуальний тур.

Будемо вважати, що це маленький щабель становлення Прилук на туристичній мапі України.

А взагалі віртуальні тури стали дуже популярні в Європі ще років 10 тому, а в нас вони тільки набирають обертів. Щоправда, вони не завжди є доступні для усіх, бо люди приходять зі звичайними телефонами, інколи не розуміють, як користуватися віртуальним туром. Тому хочеться створити культурні продукти для різних категорій населення», – наголосила Тетяна Зоць.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button