Культура

У селі на Чернігівщині хочуть започаткувати фестиваль веснянок

Українці повертають собі свої традиції. Зокрема і веснянки, які нарівні з колядками та щедрівками були популярними обрядовими піснями. Їх співали навесні і дорослі, і малі – так намагалися пришвидшити прихід тепла і прогнати зиму. Вони були найгучнішими піснями на наших теренах – люди вірили: що голосніше їх співатимуть, то швидше настане весна.

Давні традиції прагнуть відродити в селі Наумівка, що в Корюківській громаді. Тож тут хочуть влаштувати фестиваль веснянок. Щоправда, наразі в онлайн-форматі. До нього планують долучити якомога більше учасників із Чернігівщини. 

«Я багато читала і знаю, що наразі веснянки – не дуже поширена обрядовість. Тому ми й вирішили на базі нашого закладу відтворити це все масово, щоб люди бачили. Можливо, місцеві дівчата розпитають якихось бабусь про те, як раніше це було, можливо, про щось автентичне. 

Наразі я займаюся розробленням положення про фестиваль веснянок, далі його надішлю до різних закладів Чернігівської області. Наша вся Корюківська громада братиме участь. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чупакабра чи собаки: у Коропі виявили мертвих кролів

Це будуть обряди закликання весни, ігриЦе може бути пісня-гаївка від закладу культури. Можливо, будуть якісь обрядові справи.

Тож хочемо цей фестиваль започаткувати, а як дасть Бог Перемогуто він буде очно. І також прагнемо молодь залучити», – зазначила Марина Редько, директор Наумівського будинку народних традицій і дозвілля.

У підсумку журі вибере найкращий виступ.

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button