КультураСуспільство

Найбагатшими купцями Чернігова в кінці XVIIІ століття була родина Єньків

Будинок Чернігівського колегіуму – одна з окрас нашого Валу. Біля цієї будівлі люблять прогулюватися і фотографуватися як чернігівці, так і гості.

Між тим, у давнину будинок Чернігівського колегіуму був частиною комплексу приміщень колишнього чернігівського кафедрального Борисоглібськогомонастиря. Його складна композиція об’єднувала церкву Всіх Святих із вівтарем, трапезну, дзвіницю, які були побудовані в різні часи. 

Цей комплекс був збудований завдяки різним меценатам і небайдужим людям. Зокрема, відомо, що гетьман Іван Мазепа надав на його розбудову 10 000 злотих.

Утім, розбудова монастирських приміщень, численні ремонти наявних потребували чималих фінансових коштів, які надавали багаті жертводавці. Очевидно, що одними з таких була родина Єньків. Про це в своїй статті «Історія будинку Чернігівського колегіуму від спорудження до сьогодення» розповідає Ольга Травкіна, завідувачка відділу музейної та науково-фондової діяльності Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», кандидат історичних наук.

Ольга Травкіна також зазначає, що 1768 р. біля підніжжя південно-східного кута дзвіниці у влаштованій вибитій ніші в цокольній частині в кам’яному саркофазі поховаликупця Григорія Єнька. 

«Григорій Єнько, який міг бути похований у цій гробниці, належав до родини Єньків – найбагатших купців Чернігова. Їхній торговий оборот наприкінці XVIIІ століття сягав 200 тисяч карбованців. Вони велиактивну закордонну торгівлю з Бреславом (Вроцлавом), Гданьском, Кенігсбергом. Діти з родини Єньків навчалися в німецьких навчальних закладах. На території фортеці був двір Єньків із кам’яною Воскресенською церквою. Михайло Єнько, можливо, син Григорія, у 1772 р. побудував нову Воскресенську церкву для кладовища, а в дзвіниці влаштували теплий храм св. Григорія. Думається, що поховання купця Григорія Єнька в цокольній частині двох церков – Іоанна Предтечі, що на дзвіниці, та трапезної Всіх Святих – не було випадковим. Вочевидь тут, на почесному місці, поховали щедрого мецената, на пожертви якого підтримувалися та прикрашалися ці споруди», – йдеться в публікації Ольги Травкіної.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Невеликий дощ і мороз уночі: синоптики дали прогноз погоди на Чернігівщині

Деякі факти про цю багату родину розповів чернігівський історик Андрій Подвербний.

«Відомо, що Михайло Єнько був представником відомого в Чернігові роду міщан Єньків, які протягом значного проміжку часу входили до складу керівної верхівки міста. Сам Михайло Єнько відомий тим, що протягом 25 років був чернігівським бургомістром (1749-1774)  фактично,як на ті часи, мав повноваження міського голови йочолював міське самоврядування, так званий магістрат. Відомий він також тим, що був господарем хутора за Десною, який отримав назву за його прізвищем – «Єньківхутір», зараз це село Єньків. Цікаво, що донька Єнька, Ганна, була дружиною відомого чернігівського краєзнавця  статистика, історика та етнографа Опанаса Шафонського», – зазначає Андрій Подвербний.

Отакі історичні цікавинки про наше місто.

Ще статті по темі

Back to top button