Культура

У Швеції відкрилася виставка, на якій представлені артефакти з Чернігівщини (Фото)

ЧЕЛАЙН уже розповідав, що Чернігівський історичний музей ім. В.В.Тарновського уперше від початку повномасштабного вторгнення став учасником міжнародного проєкту.

15 лютого в Музеї шведської армії у Стокгольмі, столиці Швеції, відбулося відкриття виставки «Перехрестя: Швеція – Україна крізь 1000 років».

Головний організатор виставки від України – це Національний музей історії України у Другій світовій війні. Проєкт втілюється спільно з Національним архівом Швеції та національними шведськими музеями військової історії. З боку України – понад 10 учасників, зокрема й Чернігівський історичний музей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівські синоптики – про погоду на найближчі дні

Із Чернігова на виставці представлено понад 30 предметів, що датуються Х – XVIII століттями та пов’язані з українсько-шведськими стосунками, скандинавськими країнами.

«Найбільш цінний і вартісний наш предмет, який представлений на цій виставці, – срібні шати Троїцько-Іллінської ікони Божої Матері. Свого часу гетьман Мазепа замовив для чернігівського собору. Також є експонати, віднайдені на території Шестовицького археологічного комплексу. Це меч Х ст., частково прикраси, деталі оздоблення, переважно одягу, озброєння. Тобто це речі, які прямо чи опосередковано пов’язані зі Швецією або скандинавськими країнами. Серед експонатів XVIII століття є артефакти, пов’язані з добою Гетьманщини і спробами Івана Мазепи здобути незалежність у союзі зі Швецією та її королем Карлом ХІІ. Розкривається роль Чернігівщини в цих процесах», – зазначає Максим Блакитний, в.о. директора Чернігівського історичного музею ім. Тарновського.

Виставка в Швеції триватиме рік.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото – Максим Блакитний

Ще статті по темі

Back to top button