Культура

Учні Ніжинської мистецької школи стали фіналістами міжнародного конкурсу (Фото)

16 листопада в м. Києві в Національному музеї українського народного декоративного мистецтва було відкрито виставку патріотичних артплакатів. Виставка діятиме до 26 листопада включно, тож запрошуємо відвідати всіх охочих. 

Перед юними художниками мистецької школи при КЗ «НФККіМ ім. Марії Заньковецької»  стояло непросте завдання: поєднати власну ідею з гаслом, що відображає сутність зображення та виконати роботи в одному з традиційних українських розписів. 

Учні Катерини Борисової вже не вперше на такому заході. 

Про це повідомляють у Ніжинській міськраді.

Влітку на конкурсі «Українська міфологія» школу представляла Кіяшко Дар’я. А ще раніше учні школи були відзначені на конкурсі «Малюємо українською», присвяченому літерам української абетки й організованому Національним музеєм українського народного декоративного мистецтва та онлайн-музеєм UA.Haritage. 

У конкурсі «Терени свободи» взяли участь приблизно 300 учасників, віком від 5 до 77 років. До фіналу потрапили 53 роботи. 

Мистецькі роботи оцінювало висококваліфіковане журі: 

Людмила Строкова – генеральна директорка Національного музею українського народного декоративного мистецтва, заслужений працівник культури України, кавалер ордена княгині Ольги ІІІ ступеня. 

Oксана Фурса – українська художниця, доктор мистецтвознавства, професор, президент АРТ Академії сучасного мистецтва ім. Сальвадора Далі, експертка Українського культурного фонду.

Олесь Соловей – член Національної спілки художників України. Заслужений діяч мистецтв України, доцент кафедри живопису та композиції Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури – НАОМА. Нагороджений Срібною медаллю Академії мистецтв України (2007). Працює в галузі живопису та монументально-декоративного мистецтва.

Наталія Васько – українська акторка кіно, театру та телебачення, членкиня Української кіноакадемії.

Анжеліка Корнієнко – куратор проєкту «Рутенія. Графіка української мови», співвласниця та каліграф китайсько-української школи каліграфії «Вічне сяйво» – 永光, співавторка видання «Українські прописи для всієї родини». 

Микола Юдін — керівник Сумського обласного академічного театру для дітей та юнацтва, педагог, заслужений діяч мистецтв України. Доцент кафедри сценічного мистецтва та естради Сумського державного педагогічного університету ім. А.С. Макаренка, член Національної музичної спілки, Національної спілки театральних діячів України, Міжнародної спілки діячів естрадного мистецтва, Творчої спілки «Асоціація діячів естрадного мистецтва України» та Національної спілки журналістів України.

Марина Саркісян – відома українська художниця, каліграфиня. Член Національної спілки майстрів народного мистецтва України та Спілки дизайнерів України. Майстриня Петриківського розпису і витинанки. Популяризаторка сучасної національної абетки «Рутенія» Василя Чебаника. Викладачка-дослідниця образотворчого, декоративно-прикладного мистецтва та каліграфії в Академії мистецтва краси м. Києва. Засновниця Brand Marina Sarkisyan

Людмила Чайковська – меценат, членкиня правління ГО «Українська спадщина» / UA.Heritage, депутатка Броварської районної ради.

«Такі конкурси дають можливість українським митцям реалізовувати свій творчий потенціал, це – майданчик для самовираження, що має важливий терапевтичний ефект. Адже війна відібрала у великої кількості митців можливість творити. З іншого боку, конкурс не обмежений жодними рамками, він популяризує українські традиції розпису, національні культурні традиції не тільки в Україні, а й за її межами. І попередній досвід таких ініціатив показав, що до українських митців долучаються конкурсанти з багатьох країн світу», – розповідає співорганізаторка конкурсу та громадська діячка Ірина Петренко.

На нагородження фіналістів конкурсу було запрошено почесного гостя — Василя Яковича Чебаника – українського художника-графіка, книжкового ілюстратора, педагога, автора абеткової графіки «Рутенія».

Саме цим шрифтом було підписано роботи учасників конкурсу та дипломи за переконливе авторське втілення патріотичного образу, на церемонії вручення. 

Фіналістами конкурсу під керівництвом викладача Борисової К.В. стали: Ващенко Тарас, Ковтун Лілія, Свирид Вікторія, Полтавчук Софія. 

У роботі кожного учня закладено глибоку ідею, що відображає непрості часи, в які ми з вами живемо. Тарас Ващенко намалював герб нашого міста Ніжина – Юрія Змієборця, який здавна став покровителем воїнів. А ще у Тараса батько – Юрій, тому це ім’я для нього особливе. Надихнувшись косівською керамікою, він використав її кольорову палітру і прийоми. Вийшло нове бачення вже знайомого сюжету. 

Творча робота Ковтун Лілії має назву «Зростаємо разом з Україною». Сучасні українські діти глибоко переживають за долю своєї країни та стають дорослішими, відповідальнішими, сильнішими духом, втілюючи патріотизм, творчість і надію на світле майбутнє нашої держави. Ліля використала у роботі елементи Самчиківського розпису. 

Фіналістка конкурсу Софія Полтавчук підкорила журі артплакатом із гаслом «Спи спокійно, засинай, тато береже нас, знай!». На малюнку тихо спить малюк у колисці, якого оточують іграшки ручної роботи, розписані Яворівським розписом. Ця тема актуальна для багатьох як ніколи. Зараз мало не в кожній третій родині батько на фронті захищає спокій своїх дітей і дружини. 

Творча робота «Надія не згасає», намальована в техніці Петриківського розпису Свирид Вікторією, передає всі сподівання українського народу в образі українки, яка тримає свічку – символ надії на краще майбутнє, що дарує промені світла у темряві. 

Кожен з нас іде до перемоги своїм шляхом і робить внесок у збереження України. Наші військові боронять кордони, а ми цінуємо та відтворюємо у своїй творчості українські традиції, надихаємо на боротьбу за власну ідентичність і незалежність. У цьому й полягає сила мистецтва!

Ще статті по темі

Back to top button