Культура

“Українське сценічне вбрання. Смарагдова віднова”: у Чернігові показали аутентичний одяг (Фото)

Всіх, хто цікавиться історією української культури — у широкому розумінні — 5 вересня запросили до мистецької дискусії Академічний ансамбль пісні і танцю “Сіверські клейноди” та балетмейстер, дослідник-етнограф, автор серії книг про історію народного танцю і костюму Костянтин Богомаз.

У кожного періоду розвитку української культури є своєрідності, які яскраво відображаються в одязі. Дослідник багато працює з історичними джерелами, досліджує зібрання етнографічних музеїв, колекцій — саме для того, щоб як балетмейстеру точно змалювати відповідну епоху на сцені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Верстатник, слюсар, водій: жінки Чернігівщини освоюють чоловічі професії

Проєкт “Українське сценічне вбрання. Смарагдова віднова” включав і презентації “Сіверських клейнодів” — колективу, який міцно зберігає мистецькі традиції Чернігівщини. “У діалозі, в обговоренні народжується істина. Саме для пошуку нашої істинної культури та нових шляхів її вираження “Сіверські клейноди” та Костянтин Богомаз запросили гостей до творчої дискусії, — зазначає художній керівник та головний диригент ансамблю Андрій Лоєвець. — Варто показати, що українська культура, зокрема, XVI-XVIII століть була ошатна, йшла в ногу з тогочасними європейськими тенденціями”.

Учасники зустрічі наочно переконалися у різноманітності і багатстві вбрання різних соціальних верств українців протягом століть. Обговорювали й питання щодо втілення відповідних образів на сцені, адже розмаїття костюмів дає більше творчого простору для митців. Обговорення торкалося, зокрема, одягу українців XVI-XX століть, створення сценічних костюмів на основі історичних джерел, етикету та історії як основ створення номерів.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Пресцентр Чернігівського обласного філармонійного центру

фестивалів та концертних програм

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button