Культура

«Українські вечорниці»: «Сіверські клейноди» презентували новий проект у Чернігові

Академічний ансамбль пісні і танцю «Сіверські клейноди» завжди ставив собі за мету не тільки зберегти традиційну культуру, а й активно пропагувати народну музику, яка поєднує в собі вчора, сьогодні і завтра вітчизняного мистецтва.

Тому проєкт «Сіверських клейнодів» «Українські вечорниці», представлений 22 грудня в обласному художньому музеї ім. Г.Галагана, був, з одного боку, дещо незвичним, а з іншого — цілком природнім для митців колективу. Солістка ансамблю Христина Мельник стала авторкою ідеї проєкту: артисти не просто показали нову концертну програму, а й залучили до неї глядачів.

Про це повідомляють у прес-центрі Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.

«Створюючи цей проєкт, ми ставили кілька цілей: популяризація української традиції вечорниць, подарувати всім гарний настрій і, найголовніше, – це навчити гостей традиційних танців, – каже художній керівник та головний диригент колективу Андрій Лоєвець. – Невідомо, що було першим – танець, музика чи спів. Але поєднання цих трьох елементів, пройшовши через тисячоліття, породило нашу українську мистецьку традицію”.

Для “Українських вечорниць” були обрані народні твори, зібрані під час фольклорних досліджень: танці з приспівками “Баламут”, “Полька”, “Печоноє порося” були записані у Чернігівській області, “Яків” — на Київщині, а “Картошка” — на Дніпропетровщини. Під живий акомпанемент оркестру “Сіверських клейнодів” артисти та гості виконували ці композиції разом. “Особливістю українського побутового танцю є життєрадісність, емоційність та колективний характер виконання”, — підкреслює Андрій Лоєвець.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button