Культура

Уперше в Чернігові експонують виставку старовинних ляльок із приватної колекції

Виставка «З iсторiї iграшок у Чернiгoвi. Початок ХХ ст.» демонструється в Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. В. Короленка. Вона розповідає про появу iграшок всесвітньо відомих фiрм «Steiff», «Kestner» та ін. у Чернігові на початку ХХ ст. Зроблені вони з натуральних матеріалів. Ці іграшки свого часу купували заможні мешканці Чернігова. Також до нашого міста їх привозили емігранти з Франції та Німеччини, які працювали в Чернігові. На виставці можна побачити оригінальні іграшки початку ХХ ст., їх репліки другої половини ХХ – початку ХХI ст., світлини, книги та поштівки з приватної колекції чернігівки Марини Блакитної, майстрині авторських іграшок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 16 сіл із Чернігівської області борються за звання найгарнішого

У коментарі для ЧЕline Марина Блакитна зазначила, що історію іграшок почала вивчати у студентські роки, коли навчалася на історичному факультеті.

«Колекцію вирішила показати, аби якомога більше людей дізналися, як зростали наші прадідусі, прабабусі, якими іграшками бавилися. На цій виставці – майже 40 різних іграшок. Зокрема такі, які можна побачити на світлинах відомої свого часу в Чернігові родини французів Шамбон», – розповіла Марина.

Виставка працюватиме у бібліотеці недовго – до 3 жовтня. Тож охочим побачити на власні очі старовинні іграшки варто не баритися.

Спілкувалась Ірина Осташко

Фото – Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В.Короленка

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button