Культура

Побачили світ нові видання про міста та фортеці Чернігівщини

Відомий чернігівський історик Олександр Бондар випускає серію книжок у науково-популярному стилі під назвою «Міста і фортеці Чернігово-Сіверщини». Цю справу він розпочав у 2019 році. А нещодавно світ побачили нові книжки.

«Це книжки-«метелики», невеликі за обсягом, до ста сторінок», – у коментарі для ЧЕline зазначив Олександр.

Він спеціально пише саме такі книжки. Мовляв, перед товстими виданнями у людей виникає психологічний бар’єр.

«Більшість людей не захоче читати товсту книжку. Коли ж людина бачить видання до ста сторінок, то каже: «Оцю книжку прочитаю за три чи чотири години», – каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Сосницькій громаді балони заправляють газом просто в селах

За словами автора, суть серії – показати населені пункти нашої Чернігівщини через містобудівний і фортифікаційний аспекти.

262602974_1287067945092907_8452868765267576606_n

«Перша книжка цієї серії має назву «Невідомі фортеці Чернігівщини». Це загальне видання. Друга книжка – про Батурин. Третій випуск присвячений Чернігову – від давньоруського часу й до початку ХІХ сторіччя. А в четвертій розглянуто специфічну тему про оборонні культові споруди Чернігівщини», – розповів Олександр Бондар.

Між тим, автор зізнався, що від досліджень саме Чернігова вже втомився, бо працює над цією темою вже 15 років. Тож надалі варто очікувати на нові дослідження, пов’язані з Чернігівщиною, а не обласним центром.

«Теми наперед, звісно, є, але загадувати не хочу. Однозначно вони будуть пов’язані з містечками та містами  Чернігівщини або з якимись об’єктами. Хотілось би зробити книжечку про Любеч – одне з найстаріших міст Чернігівщини, про Березну, Мену, Сосницю, Морівськ, Остер, Козелець. Але це все ще далекі плани», – зауважив історик.

Спілкувалась Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button