Культура

Відомий письменник Сашко Дерманський приїхав до чернігівських дітей (Фото)

Сьогодні, 3 квітня, в Чернігівській обласній бібліотеці для дітей ніде і яблуку було впасти. Місцевим юним книголюбам випала унікальна можливість познайомитися та поспілкуватися із відомим письменником Сашком Дерманським. 

Ім’я Сашка Дерманського школярам добре відоме, бо він встиг уже написати багато дитячих книжок, здобув чимало нагород і відзнак на літературній ниві. Більше того, для багатьох дітей він – улюблений автор, і його твори навіть є у шкільній програмі.

«Діти готувалися до цієї зустрічі, малювали малюнки до улюблених творів. І навіть серед учасників зустрічі є діти, які читають тільки книжки Сашка Дерманського. І сам пан Сашко особисто цих школярів знає, сьогодні обіймався з ними, бо вони спілкуються.

І не тільки діти з Чернігова хотіли на цю зустріч. Збиралися приїхати мами з дітками з Сосниці та Мени. Але, на жаль, не вдалося, то просили передати Сашку Дерманському вітання та найкращі побажання.

Ми вдячні письменнику, що погодився завітати до Чернігова на таку зустріч. У нашій бібліотеці багато книжок Сашка Дерманського. Бо це книжки, які діти читають», – розповідає Тамара Клюй, виконувач обов’язків директора Чернігівської обласної бібліотеки для дітей.

До відданих читачів літератор, як годиться, приїхав не з порожніми руками, а зі своїми книжками.

«Їх не так багато, як могло би бути, але для першого разу, мабуть, достатньо. Серед них є і найновіша книжка, яка називається «Тю!» – сказав їжачок». Її видало харківське видавництво «Віват» . Це видання вже цього року.

Взагалі більшість книжкових фабрик – у Харкові. І люди щодня під обстрілами героїчно працюють, що дивовижно», – сказав Сашко Дерманський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «У ритмі танцю»: у громаді на Чернігівщині запустили онлайн-конкурс

За його словами, в новій книжці немає навіть натяків про війну, адже вона написана ще до повномасштабного вторгнення. Але вже є текст, який написаний після 24 лютого 2022 року і який стосується цих подій. Книжка ще готується до друку. Натомість багато колег Сашка Дерманського вже встигли видати книжки, пов’язані з теперішніми подіями.

«Війна змінила все і всіх. Адже так чи інакше вона зачепила кожну родину, усі сфери нашого життя. А література, що має віддзеркалювати життя, не може оминути тему війни. Хоча нині відбуваються дискусії, чи варто дітям розповідати і писати про війну, чи не варто. Якщо варто, то як це робити. Я не знаю, як це робити, бо ніхто з нас не мав такого досвіду. Але це обов’язково треба робити, причому обережно, виважено, з холодним серцем, щоб не нашкодити дитині, щоб не травмувати ще більше тих, хто травмований війною. Та говорити треба, бо література може мати терапевтичний ефект – потрібно відволікти від страхів, переживань, треба заспокоїти і сказати, що відбувається, хто ворог. І сказати обов’язково, що ми – героїчний народ. Словом, війна – страшна річ, але вона дає величезний ґрунт для того, про що можна говорити з дітьми», – переконаний літератор.

До речі, він називає себе письменником, який насамперед бачить своїми читачами дітей. Хоча й дорослі також читають книжки Сашка Дерманського.

«Дехто вважає, що для дітей писати дуже легко. Сів і написав. Але я подискутував би з цього приводу, бо треба мати особливе відчуття, вміння, розуміння дітей. І самому треба залишатися дитиною. Всім дорослим це до снаги, але ж ми хочемо бути серйозними, поважними чи принаймні такими здаватися. А це дуже шкодить авторам, які хочуть писати для дітей. Я вважаю, що я вмію писати для дітей, тому це і роблю», – наголошує  письменник.

Він переконаний, що літераторам є що сказати дітям навіть у нинішню добу інтернету, соцмереж і купи мультфільмів.

«Зачепити дітей можна цікавою історією, непересічними героями. Діти читають, хоча ми нині бідкаємося, що не хочуть. Діти, які не читають, були завжди. Хоча, звісно, TikTok й таке інше дуже перетягують на себе дитячу увагу. Але з цим можна боротися і треба. Треба конкурувати, а для цього треба гарно писати. Я пишу вже майже 20 років і сподіваюся, що ще 20 років точно читачі в мене будуть. Я переконаний, що книжка нікуди не зникне. Можливо, вона стане чимось елітарним. Якимось дорогим предметом, який не всі зможуть собі дозволити. Але дитяча книжка буде, бо діти люблять потримати книжку в руках, погортати, подивитися ілюстрації», – запевняє Сашко Дерманський.

Примітно, що дружбою з дітьми він пишається.

«Діти завжди хочуть спілкування, вони відгукуються на прочитане своїми малюнками, щось роблять, ліплять. У них завжди багато запитань. Є дітки тут, які мені знайомі. Принаймні, одна дівчинка Оленка точно. Познайомилися в Києві, коли вона з мамою була на лікуванні. Тоді випадково ми списалися з її мамою і домовилися влаштувати дитині сюрприз. Тож я як таксист повіз Оленку з мамою нібито на якісь аналізи. А насправді ми приїхали в одну із шкіл, де в мене була зустріч із дітьми. Всю дорогу Оленка розповідала мені про свого улюбленого письменника Сашка Дерманського. І була дуже вражена, коли з’ясувалося, що таксист – насправді письменник. Відтоді ми дружимо. Мені дуже важливо, коли діти стають друзями, бо це гріє душу і я розумію, що роблю щось потрібне», – зізнається письменник.

Він також повідомив, що Чернігів справив на нього приємне враження.

«Місто затишне, впадають у вічі храми. Ми їхали з донькою і говорили про те, що місто дуже давнє, і сперечалися про те, наскільки воно велике. Нам здалося, що не дуже велике. Також планували екскурсію, але мушу після заходу поїхати – неподалік служить мій брат, то принагідно не можу його не провідати. Можливо, екскурсію перенесемо на якийсь інший, тепліший день. А ми вже з братом маємо побачитися», – розповів Сашко Дерманський.

Та це вже було після зустрічі з дітьми, яка подарувала всім купу позитивних емоцій, вражень і натхнення.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button