Культура

«З Україною в серці»: фотовиставку, присвячену білоруським добровольцям, презентували в Чернігові

Вчора, 16 січня, в обласному художньому музеї імені Григорія Ґалаґана почала працювати фотовиставка «З Україною в серці».

Присвячена вона сильним духом і свідомим білоруським героям, які пліч-о-пліч із захисниками ЗСУ стали на захист України від агресії російської федерації.

«Понад 232 км – протяжність кордону Чернігівщини з Республікою Білорусь. Та нас об’єднує набагато більше. Попри особливості політичного режиму, значний відсоток білорусів підтримує українців у боротьбі за незалежність і свободу. І ця підтримка відчутна ще з 2014 року: всім відоме ім’я активіста Євромайдану Михайла Жизневського. Сьогодні ж на цій виставці я відкрив для себе нові імена. Ці сучасні герої – послідовники шляху Якуба Колоса, Янки Купали, Кастуся Калиновського. І їх мають знати і в Україні, і в Білорусі», – звернувся до присутніх Іван Ващенко.

До речі, серед усіх іноземців, які від початку повномасштабного вторгнення воюють на стороні України, великий підрозділ сформували саме білоруси. Цей відомий полк білоруських добровольців імені Кастуся Калиновського – частина Інтернаціонального легіону. Бійці полку брали активну участь у боях за Бучу, Ірпінь, Ворзель, Лук’янівку, побували практично на всіх ділянках фронту, зокрема і на околицях Бахмута.

Захід, який відбувається під девізом «Слава Україні! Жывє Бєларусь!», організований благодійним фондом «Вільна Білорусь» і музеєм «Вільна Білорусь з Україною в серці».

В експозиції представлені портрети загиблих в Україні білоруських героїв, історії їхнього життя та подвигу. Крім того, організатори демонструють відеоматеріали, де білоруські герої розповідають про причини свого рішення приїхати до України та вступити до лав ЗСУ.

За інформацією БФ «Вільна Білорусь», у боях за свободу України загинули понад три десятки білоруських добровольців. Окремий стенд із темними силуетами присвячений тим героям, імена яких не розголошуються через переслідування їхніх родичів режимом диктатора лукашенка.

Джерело: Чернігівська ОВА

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button