Культура

Збереглося панно з реконструкції старовинного Чернігова (Фото)

Велика дослідницька робота була проведена Георгієм Йосиповичем Петрашем наприкінці 1960-х – на початку 1970-х років, коли він працював над картинами реконструкції Чернігова періоду Київської Русі і часів козацтва ХVІІ–ХVІІІ століть. М.А. Попудренко, фахівець з археології, що брала особисту участь у розкопках міста, згадувала, що він багато консультувався з нею. Та основну пошукову роботу проводив сам: знаходив, передивлявся і вивчав наукову літературу, що стосувалась цих двох найцікавіших епох нашого міста. І ті надбані знання втілились у два великі панно, де художник намагався зі скрупульозною точністю передати ландшафт і старовинні споруди міста, що були побудовані за часів князівства та козацької доби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Унікальна дерев’яна церква збереглася на Чернігівщині (Фото)

Світлі і чисті фарби в зелено-брунатно-жовтих тонах, пожвавлені блакиттю звивистих річок, роблять твори привабливими для глядача, зайвий раз засвідчуючи гарний смак виконавця. Ці панно він створив для експозиції Чернігівського історичного музею. Пізніше, на прохання працівників історико-архітектурного заповідника, зробив авторські повторення. Це були його останні роботи.

В 2001 році Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського відзначав 100- річчя від дня народження Георгія Йосиповича Петраша. До цієї дати була організована виставка його творів, під час відкриття якої своїми спогадами поділилися ті, хто його знав, спілкувався з ним і пам’ятав. На виставках у військово-історичному музеї, присвячених Великій Вітчизняній війні, серед творів інших художників завжди виставляються і його акварелі. В експозиції Чернігівського історичного музею і сьогодні представлені дві картини. Його панно з панорамою давнього Чернігова періоду Київської Русі письменник і краєзнавець Олександр Павлович Добриця подав у своїй ілюстрованій книжці «Князі чернігівські», що вийшла з друку 2007 р. (до речі, не зазначивши автора і те, що оригінал зберігається у Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського). І це панно аж ніяк не загубилося серед творів таких прекрасних художників як Реріх і Васнєцов, якими автор ілюстрував своє видання.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського

Ще статті по темі

Back to top button