Культура

Золота голова бика, пронизана шаблею: Прилуки першими на Чернігівщині отримали герб

До 935-річчя м. Прилуки місцевий краєзнавчий музей ім. Маслова через соцмережу Фейсбук розповідає цікавинки з історії міста, чим воно особливе та які люди його населяли.

Варто зазначити, що на відвідувачів музей справляє напрочуд приємне враження. Адже не кожен заклад культури на Чернігівщині може похвалитися гарним ремонтом і таким порядком, як у Прилуцькому краєзнавчому музеї. А ціна за вхід там узагалі символічна.

Музейні працівник знають багато фактів з історії рідного міста. Особливо ЧЕline сподобалася розповідь про герб міста. До речі, за інформацією ст. наукового співробітника Чернігівського історичного музею ім. В.В. Тарновського Ігоря Ситого, у 1582 р. Прилуки першими серед міст Лівобережної України отримали Магдебурзьке право, а також власний герб – золоту голову бика, пронизану шаблею.

91028666_868273013644161_3213088342925115392_n

Основою для герба м. Прилуки послугував герб родини Вишневецьких, а точніше дружини М. Вишневецького – Раїни Могилянки, батьком якої був молдовський господар Єремія Могила. Саме на гербу Могил було зображено голову бика. І нині у м. Сороки (Молдова) на фортеці є зображення герба, схожого на герб м. Прилуки.

Детальний опис герба м. Прилуки залишив Афанасій Шафонський у Топографічному описі Малоросії (1851 р.), де він пише, що герб складається з чотирикутного довгастого щита, в якого нижні кути закруглені, на нижньому краї посередині гостре підвищення. На щиті в голубому полі бичача золота голова з золотими рогами, зліва направо золотою кривою шаблею пронизана так, що кінець її навкоси біля правого вуха стирчить.

Той же Шафонський пише про те, що саме 4 липня 1782 року герб було затверджено Катериною ІІ. Шкоропад Д. О. подає дату 4 червня 1782 р.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Саджанці, насіння і добрива продаватимуть, попри карантин

При Катерині ІІ було введено правило розміщувати на гербах уїзних міст частину або весь герб намісництва. Однак герби старих міст, зокрема м. Прилуки, залишилися без змін.

У 1851 р. у Департамент геральдики Сенату надійшов імператорський указ щодо зображення на гербах губернських міст імператорської корони, а на гербах уїзних міст залишити «городську корону». 1856 р. за дорученням Олександра ІІ барон Б. В. Кене переглянув герби і запровадив зображення на уїзних гербах древньої царської корони. Окрім того герби прикрашалися дубовим листям, олександрівською та георгіївською стрічками. Але вже у 1886 р. прикраси були скасовані.

90758455_534868977166265_8578817283902668800_n

У другій половині ХІХ ст. герби втратили своє практичне значення. Навіть у розпорядженні того часу, а саме в законі про нове місцеве положення 1892 р., міські герби взагалі не згадувалися. Контроль Гербового відділу Департаменту геральдики щодо зображенням гербів послаб, як результат – з’являлися герби із спотвореними головними елементами.

Від моменту затвердження герба як символу міста, він мав зображатися на всіх документах. А також, згідно з генеральним регламентом, на основі затверджених гербів мали бути виготовлені печатки. Зберігся контракт між управлінням Чернігівського намісництва та варшавськими «Печатними майстрами» щодо «… в оном намесническом правлении для присутственных Чернигивского наместничества губернских и уездных мест вырезать печатей…» У зібрання Чернігівського історичного музею ім. В.В. Тарновського є відтиски печаток із зображенням герба м. Прилуки, а в експозиції Прилуцького краєзнавчого музею можна побачити цехову печатку, також із зображенням нашого герба.

Офіційно герб Прилук використовувався до 1917 року. Відновлений у 1994 році.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button