Економіка

Більше 1 000 жителів Чернігівщини отримали допомогу в погашенні «теплих» кредитів

Понад 236 мільйонів гривень цього року вже отримали з держбюджету учасники Програми державної підтримки населення та ОСББ до впровадження енергоефективних заходів.

Про це ЧEline повідомили в Державному агентстві енергоефективності та енергозбереження України.

Так, ОСББ, що стали учасниками програми, цьогоріч отримали компенсацію частини суми «теплих» кредитів у розмірі понад 1,7 мільйона гривень. Населенню, яке купувало в кредит «негазові» котли, відшкодовано 10,2 мільйона гривень. Позичальникам, які придбали енергоефективне обладнання та матеріали, держава вже повернула майже 225 мільйонів.

Загалом, від початку дії програми з держбюджету відшкодовано понад 540 мільйонів гривень.

– Програма з енергоефективності успішно діє з жовтня 2014 року. За цей час вона довела затребуваність і показала готовність населення до заміщення газу, енергозбереження, залучення власних коштів на впровадження енергоефективних заходів, – повідомив голова Державного агентства енергоефективності та енергозбереження України Сергій Савчук.

Він також зазначив, що відшкодування частини суми енергоефективних кредитів у розмірах від 20% до 70% здійснюється кожного місяця, в порядку черговості надходження до Держенергоефективності зведених реєстрів позичальників від уповноважених банків.

Сьогодні вже можна навести успішні приклади реалізації громадянами енергоефективних проектів за державною програмою з термомодернізації житла. Наприклад, після впровадження енергоефективних заходів в окремих багатоповерхових будинках витрати на житлово-комунальні послуги знизилися на 20-50%, а зменшення споживання теплової енергії та газу сягає від 45% до 55%.

– Звертаю увагу всіх, хто розпочинає підготовку до наступного опалювального сезону 2016-2017 року та прагне зменшити витрати на комунальні послуги й підвищити енергоефективність власного житла – саме зараз час долучитися до державної програми з утеплення. Вона доступна всім. Варто лише визначитися, які саме енергоефективні заходи треба впровадити, оформити «теплий» кредит та згодом отримати компенсацію від держави, – закликав Сергій Савчук.

До речі, в Чернігівській області цього року вже скористалися банківськими кредитами на суму 16 мільйонів гривень понад 1 100 осіб. Довідка: У рамках програми стимулювання населення та ОСББ до впровадження енергоефективних заходів кредитують три державні банки: Ощадбанк, Укргазбанк та Укрексімбанк. За «теплими» кредитами держава відшкодовує частину суми кредиту в таких розмірах:

• 20% суми кредиту (але не більше 12 тисяч гривень) – на придбання котлів із використанням будь-яких видів палива та енергії (крім газу та електроенергії) для фізичних осіб;
• 30% суми кредиту (але не більше 14 тисяч гривень) – на енергоефективне обладнання та матеріали для фізичних осіб;
• 40% суми кредиту (але не більше 14 тисяч гривень у розрахунку на одну квартиру багатоквартирного будинку) – на енергоефективне обладнання та матеріали для ОСББ;
• 70% суми кредиту (але не більше 14 тисяч гривень) для отримувачів субсидій на оплату житлово-комунальних послуг для придбання котлів із використанням будь-яких видів палива та енергії (крім газу та електрики) та енергоефективного обладнання і матеріалів.

Із переліком енергоефективних матеріалів та обладнання, на придбання яких здійснюється відшкодування частини суми кредиту, можна ознайомитися за посиланням http://goo.gl/E1MNVd

У Держенергоефективності діє сall-центр для надання населенню та ОСББ роз’яснень щодо програми «теплих» кредитів. Контактні телефони: (044) 296-71-60, 292-32-57, e-mail: [email protected], [email protected], [email protected], [email protected].

Ще статті по темі

Back to top button