Економіка

Бюджет 2024: зміни розміру пенсій, надбавок, доплат

Проведено перерахунок пенсій 65-річним непрацюючим пенсіонерам

У зв’язку зі збільшенням з 1 січня 2024 року розміру мінімальної заробітної плати до 7100 грн проведено перерахунок пенсій 65-річним непрацюючим пенсіонерам за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок – 30 років страхового стажу. Пенсія для цієї категорії громадян становить не менше 40% від мінімальної зарплати, тобто не менше 2 840 грн.

На Чернігівщині проведено перерахунок пенсій 61,7 тис. осіб. Збільшення пенсій відбулося у 1535 осіб, середній розмір підвищення становить 262 грн.

Зросли надбавки до пенсій Почесним донорам України

Громадяни які мають звання Почесного донора України за діючим законодавством отримують доплату до пенсій у розмірі 10% від прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць.

 Статтею 7 Закону України “Про Державний бюджет України на 2024 рік” з 1 січня 2024 року встановлено  розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність встановлено на рівні 2361 грн, а прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць – на рівні 2 920 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зростання надбавок, індексація та нові вимоги щодо стажу: які зміни чекають пенсіонерів у 2024 році

З урахуванням зазначеного, з 1 січня 2024 року розмір надбавки почесним донорам України зріс з 258,90 грн до 292,00 грн.

Важливо. Перерахунки проведені в автоматичному режимі і не потребують особистого звернення пенсіонерів до територіальних органів Пенсійного фонду України.

Перераховані пенсії виплачуються вже у січні поточного року. При цьому сума підвищення для кожного пенсіонера є індивідуальною та залежить від складових, врахованих для обчислення пенсії.

Крім того, з 1 січня збільшиться розмір щомісячної грошової виплати деяким категоріям громадян з числа осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною (Закон України “Про щомісячну грошову виплату деяким категоріям громадян”).

Важливо. Пунктом 8 розділу “Прикінцеві положення” Закону “Про Державний бюджет України на 2024 рік” встановлено, що перерахунок пенсій, надбавок, підвищень та інших доплат до пенсії, який здійснюється з урахуванням розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, встановленого на 1 січня 2024 року, проводиться з 1 березня 2024 року разом із щорічною індексацією пенсій.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Головне управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області

Ще статті по темі

Back to top button