Економіка

Декларуємо доходи: як оподатковується спадщина

Порядок оподаткування спадщини у вигляді майна, майнових чи немайнових прав регламентується ст. 174 Податкового кодексу України (ПКУ).

Дохід, отриманий фізичною особою у вигляді вартості успадкованого майна у межах, визначених розділом IV ПКУ, оподатковується податком на доходи фізичних осіб (ПДФО) та військовим збором.

Ставки податків, за якими оподатковується вартість об’єкта спадщини, залежать від ступеня споріднення спадкоємця зі спадкодавцем, їх резидентського статусу, об’єкта спадщини та належності спадкоємця окремій визначеній ПКУ категорії громадян (фізична особа, яка є інвалідом І групи; дитина-сирота; дитина, позбавлена батьківського піклування; дитина-інвалід).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Атрошенко хоче збільшити податки в Чернігові

ПКУ чітко визначено коло спадкоємців, об’єкт спадщини яких оподатковується за нульовою ставкою ПДФО:

  • члени сім’ї першого та другого ступеня споріднення спадкодавця (батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені; рідні брати та сестри, баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки);
  • незалежно від ступеня їх споріднення зі спадкодавцем-резидентом, фізична особа, яка є інвалідом І групи або має статус дитина-сирота або дитини, позбавленої батьківського піклування (зокрема, об’єкти рухомого та нерухомого майна, готівка або кошти); дитина-інвалід (об’єкти рухомого та нерухомого майна).

Спадщина, що оподатковується за нульовою ставкою ПДФО, звільняється і від оподаткування військовим збором.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які податки найбільше наповнювали місцеві бюджети Чернігівщини

Вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення, оподатковується ПДФО за ставкою 5 відсотків (п. 167.2 ст. 167). Для будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується, зокрема, спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента, застосовується ставка ПДФО 18 відсотків (п. 167.1 ст. 167).

Крім того, дохід у вигляді вартості такого успадкованого майна є об’єктом оподаткування військовим збором за ставкою 1,5 відсотки.

 

            Пресслужба Головного управління  ДПС у Чернігівській області

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button