Економіка

«Гарячі» ніжинські огірочки: на заводі консервують у дві зміни (Фото)

«Спекотний» сезон розпочався на Ніжинському консервному заводі.

Вже близько двох тижнів кипить робота у виробничих цехах підприємства, куди щоденно надходить на переробку сировина для приготування кабачкової ікри, маринованих огірків та салатів.

Із середини липня ніжинці переробляють соковитий урожай: у розпалі сезон консервації. У цехах людно, бо в цей період кількість працівників збільшується удвічі. Потужності підприємства завантажені максимально.

— Сировина потупає безперебійно, цілодобово, — запевняє начальник виробництва Віталій Шилак, — трудимось у дві зміни. Кожна лінія жодної хвилини не простоює. Шість днів на тиждень виробництво кипить, у розпалі. Людей зараз, скажемо так, «пікова» кількість. Запущено одночасно дві лінії – виробництво ікри кабачкової і виробництво огірків. Паралельно з цим ще працює і салатний цех.

Варто зазначити, що виробництво на Ніжинському консервному заводі, що входить до групи компаній Fozzy Group, сертифіковане, більшість ліній – автоматизовані, обладнання – зарубіжного виробництва. До початку сезону вдалося частково оновити виробничі приміщення, зокрема цех з випуску кабачкової ікри.

Місцеві фахівці гарантують: якісні параметри сировини і готової продукції повністю відповідають стандартам якості і безпечності для харчової продукції. До речі, значну кількість овочів ніжинці вирощують на власних землях.

— Наші клієнти проводять постійно аудит постачальників згідно з вимогами по безпечності продукції. У підсумку підприємствам виставляється певна кількість балів, оцінка, — говорить начальник служби якості підприємства Світлана Лемешко, — і ми раді, що за цим рейтингом перевага надається саме нашому заводу.

Відтак продукція підприємства нині постачається до 17-и країн світу, в тому числі і європейських, як-то Норвегія, Німеччина, Швеція, Австрія. Смакують ніжинські закуски і американцям та ізраїльтянам.

Щоправда, в далекому і близькому зарубіжжі їм надають перевагу представники українських діаспор, які ще з давніх часів пам»ятають смак запашних і хрумких ніжинських огірочків чи неперевершеної кабачкової ікри. В цілому протягом року завод випускає понад 7 мільйонів банок різноманітної консервації.

— Нині маємо в переліку 26 видів консервації, працюємо переважно за попередніми контрактами, — зазначає технічний директор підприємства Микола Бережко, — на жаль, через відомі усім причини ми повістю пішли з російського ринку. А він у нас становив свого часу 50 відсотків від загальних обсягів виробництва. Шукаємо партнерів в інших країнах.

Освоюють на підприємстві і нові види продукції, орієнтованої переважно на вітчизняного споживача.

— Зараз ми спеціалізуємось і на соліннях, — ділиться напрацюваннями Микола Бережко, — це й томати, й огірки, і капуста у пластиковій тарі. Також виготовляємо моркву по-корейськи і морську капусту. А останнім часом почали випускати ще й свіжі овочі у вакуумній упаковці.

За словами директора, це також дозволяє заробляти додаткові кошти. Хоча ставку підприємство, звісно, робить на консервацію. У такому напруженому режимі, як нині, завод працюватиме до середини жовтня.

Але на цьому виробничий процес не припиниться. Протягом зими і весни аж до настання наступного «гарячого» сезону ніжинські переробники виготовлятимуть овочеві салати.

Ще статті по темі

Back to top button