Економіка

У бюджеті Чернігова на 2019 рік фінансування різних галузей – нерівномірне

*Актуально

Депутати Чернігівської міської ради схвалили бюджет міста на 2019 рік. Відповідне рішення затверджене сьогодні під час чергової сесії міської ради. Депутати фракції «Наш край» проголосували «за» рішення про міський бюджет-2019.

Згідно з документом, доходи міського бюджету міста Чернігова наступного року з урахуванням міжбюджетних трансфертів визначені в сумі 3,5 млрд грн. Такого ж розміру і видатки міського бюджету Чернігова на наступний рік. Профіцит бюджету становить 623 млн грн.

47013808_1957665747650754_8758839519559548928_n

Депутат міської ради від партії «Наш край», експерт із фінансових питань Віктор Бистров під час обговорення документа вказав, що у бюджеті має бути більший баланс між капітальними видатками міста, розвитком сфери ЖКГ і соціальним захистом, зарплатами працівників бюджетної сфери. Він уточнив, що динаміка зростання доходів міського бюджету, порівняно з попереднім роком, становить плюс 18%, однак зростання фінансування різних галузей Чернігова відбувається нерівномірно. Як приклад, видатки на освіту зростають на 14% за рахунок власних надходжень і на майже 22% за рахунок державної субвенції, а видатки на ЖКГ на 30%, тоді як бюджет розвитку зріс майже удвічі. Найменше зростають видатки в охороні здоров’я на харчування, медикаменти, інсулін і цукрозамінники – усього на 7,4%.

Віктор Бистров також звернув увагу, що в міському бюджеті не передбачені достатні кошти на добудову дитсадка в мікрорайоні Масани, вирішення проблеми відселених мешканців гуртожитку на вул. Попудренка, 16, де два роки тому обвалилася стіна. «Також ми повинні приділяти більше уваги сферам освіти і охорони здоров’я», – наголосив депутат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бюджет-2019 прийнято – депутати розкритикували головний фінансовий документ

Під час спілкування з журналістами Віктор Бистров зазначив, що залишається проблема з надбавками за престижність праці вчителям, поки що вони виплачуються на рівні 5%, тоді як в інших містах і районах Чернігівщини – на рівні 20%. «У Чернігові також можуть надбавки вчителям виплачувати в такому розмірі, але відстоювати це питання необхідно разом – освітянам, депутатам, профспілкам», – акцентував Віктор Бистров.

Відповідно до пояснювальної записки до рішення, найбільшу суму коштів у 2019 році в Чернігові планується спрямувати на розвиток та утримання галузі освіти – 1 млрд грн (і зокрема на утримання 5 професійно-технічних закладів), на охорону здоров’я передбачено 416 млн грн, на ЖКГ – 271 млн грн, соціальний захист і соціальне забезпечення чернігівців – 107 млн грн. Значно менші витрати передбачені на спорт і культуру. Так, на розвиток фізкультури і спорту в бюджеті Чернігова виділено 40 млн грн, на культуру – понад 30 млн грн.

Прес-служба обласної організації ПП «Наш край»

Ще статті по темі

Back to top button