Економіка

Громада на Чернігівщині – про ситуацію після того, як «військовий» ПДФО забрали до держбюджету

Надходження від «військового» податку вже спрямовують не в місцеві бюджети, а до державного. Рішення про це уряд ухвалив ще торік, у листопаді. Через це громади недоотримують частину доходів. Чи позначилася така ситуація на розвитку громади, дізнавалися в Геннадія Примакова, голови Менської громади.  

«Звісно, позначилася, бо це мінус 30% надходжень бюджету. Але в країні – війна. Треба було одразу це ПДФО або не утримувати з військових, або залишати на рівні держави. Бо створили конфлікт на рівному місці.  Неконтрольовано все відбувалося: хтось дороги будував, а хтось військовим допомагав. А мало бути все спрямовано в одне русло. Нащо жаліти за тим, чого взагалі могло не бути? Покористувалися рік – і всі побачили, що так неправильно. То скасували. Нехай громади шукають інші можливості для розвитку», – зазначив Геннадій Примаков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Журавлі трішки раніше ніж зазвичай повернулися на Чернігівщини(Фото)

За його словами, навіть в умовах зменшення бюджетних надходжень громада все одно знаходить можливості підтримувати українських захисників.

«Можливість допомагати військовим є, і цьогоріч уже допомагали, виділяли кошти, вже потрібне купували і зараз купуємо. Будемо допомагати, поки все це жахіття в державі не закінчиться. Цього року вже два автомобілі передали і до мільйона коштів, мабуть, уже на військові потреби витратили. Ми і зараз закуповуємо РЕБи й подібні системи захисту», – розповів Геннадій Примаков.

Зрозуміло, що громада допомагала військовим і торік.

«У 2023 році на потреби військових виділили 20 мільйонів гривень. Це без врахування техніки, засобів і всього іншого. Уже точно не пам’ятаю, начебто 15 одиниць техніки. Безліч генераторів і усього іншого, що нам передавали з-за кордону, ми передавали військовим», – пояснив голова громади.  

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button