Економіка

Мегакорисний лайхфак: як захиститись від крадіїв

За минулий рік кількість злочинів у Києві зросла на 16%, порівняно з 2015-м. Причин відзначають кілька: брак кадрів, воєнні дії на сході України та міграція криміногенного елементу.

Сергій Будник, начальник Департаменту поліції охорони, запевняє, що на рівень злочинності впливає соціальне становище: «У разі погіршення соціально-економічного становища кількість злочинів зростає. І зростає їх зухвалість. Сьогодні обкрадають не тільки квартири і будинки заможних людей, а й оселі людей середнього достатку, порівняно навіть бідних».

Є приклади так званих ривкових краж: злодії проникають у квартиру, хапають те, що найближче лежить, і тікають. За 10-20 секунд мешканці навіть не встигають зреагувати. Зухвалими є й вуличні злочини – виривання сумок у жінок, викрадення мобільних телефонів і смартфонів.

Зазвичай збільшується кількість квартирних крадіжок у період свят чи відпусток. Тому не треба допомагати злодіям, розповідаючи в соцмережах про поїздки, зокрема виставлені в Мережі фото з відпочинковими краєвидами також можуть стати доброю підказкою для досвідчених злодіїв.

Як захистити помешкання від злодіїв?

Уже всім відомо, що злодії здебільшого діють системно: вивчають спосіб життя власників, часові проміжки їх відсутності, перевіряють поштову скриньку, стежать за ввімкненим світлом у квартирі. Подейкують навіть про спеціальні мітки крадіїв на дверях, одвірках, поштових скриньках.

Убезпечитись від крадіїв можна, застосувавши комплекс заходів.

  1. Подбати про подвійні двері до квартири, щонайменше з двома замками різних систем. Хоча, за словами очільника Департаменту поліції охорони Сергія Будника, замків, які не можна було б відкрити, взагалі не існує в природі, а є тільки час, який потрібен. І що більше часу знадобиться на відкриття, то більша ймовірність, що зловмисник відмовиться від своїх злочинних намірів або його побачить хтось із сусідів.
  2. Поставити решітки на вікнах, якщо квартира знаходиться на першому чи останньому поверсі. Також фахівці рекомендують у таких оселях встановлювати датчики руху та розбиття в кожній кімнаті. Адже траплялося, що до житла на останніх поверхах так звані скелелази проникали з даху.
  3. Встановити пультову охорону чи місцеву сигналізацію, що спрацює під час зламування дверей. Остання в разу несанкціонованого відкриття дверей подає звуковий сигнал – включається музика, телевізор, «ревун». Це відлякує злодіїв.

Треба зазначити, що хоч значна частина українців могла б дозволити собі пультову охорону, такий договір уклали власники лише 6 % помешкань в Україні, 4 % – довірили свою безпеку поліції охорони й 2% – приватним структурам. Вартість встановлення та обслуговування пультової охорони відносно невелика: наприклад, встановити сигналізацію для однокімнатної квартири в Києві коштуватиме 7 500 грн. Абонентська плата – від 140 до 210 грн на місяць, вона залежить від того, скільки в помешканні датчиків і скільки зон контролю передбачено.

Загалом, будьте пильні й обачні! І нехай злодії десятою дорогою оминають вашу оселю.

Ще статті по темі

Back to top button