Економіка

«Молодий» бізнес Чернігова: як працюють підприємці в умовах війни

Успішний стартап у двадцять років – звучить як солодка мрія. Утім, чимало підприємців Чернігівщини доводять, що це цілком реально, і започатковують свій «молодий» бізнес. Однією з таких є Ніка Коваленко, яка відкрила власний салон, тільки-но завершивши навчання в школі.

«Коли ми відкривали салон, мені було 18, а Антону 20, зараз мені 20, а Антону 22. Напевне, коли ти в юному віці, тебе не так турбують страхи дорослих, і тобі здається, що ти все можеш. Ось на цих думках так і склалося», — Ніка Коваленко, власниця салону краси в Чернігові.

скрін

Починалося все досить звично: Ніка працювала вдома. Кілька годин на тиждень вона приділяла своїй справі. З кожним тижнем клієнтів ставало дедалі більше, а улюблена справа почала займати щоразу більше часу. Втім, коли підліткове захоплення переросло у справу всього життя, дівчина зрозуміла: час діяти.

«Десь коли я працювала вдома рік, то спіймала себе на думці, що я вже цілий рік працюю вдома. Треба рухатись кудись далі. На той момент я спілкувалася з Антоном, у нього теж було бажання відкрити щось своє. Я хотіла салон, але я не знала, як його відкрити. Антон знав, як відкрити крутий салон. На цій спільній думці ми зійшлися, і вдалося створити щось більше», — розповідає Ніка Коваленко.

Утім, всім відомі обставини змусили бізнес Чернігова завмерти: дехто вивіз підприємства на безпечну територію, хтось заморозив роботу, інші ж були вимушені зачинитись назавжди. Підприємці, яким вдалося «вціліти», постали перед низкою проблем і викликів.

«По-перше, всі переймалися, чи вціліє тут щось, чи залишимося ми взагалі в живих… Після війни, так сталося, що двоє наших дівчат вирішили залишитися за кордоном, тому ми переймалися, чи взагалі буде можливість працювати, чи будемо ми у повному складі, на щастя, все вціліло, на щастя, ми знайшли нових майстрів, тому, поки є можливість, ми працюємо. Трішки виросли ціни на матеріали, але не критично, тому можемо тримати ціни на довоєнному рівні», — зазначає дівчина.
Попри всі складнощі, плани дівчини досі дуже амбітні.

«Звісно, хочеться вийти на всю Україну. Хочеться навіть за кордон вийти». 

Сьогодення розвиває в нас нові навички й однією з основних є вміння не відкладати на потім, перестати чекати кращого моменту та діяти тут і зараз.

Сьогоднішні реалії вимагають від нас швидких і рішучих дій. Тому якщо хтось давно мріяв, але боявся, Ніка радить відкинути всі сумніви.

скрін5

«Я дам пораду: слухати себе, довіряти своїм відчуттям і не слухати нікого. Відкинути свої страхи, бо ми притягуємо до себе те, про що думаємо. Не бійтеся і починайте», — зазначає Ніка.

Якщо ви відчуваєте в собі сили – дійте. Адже зараз наші захисники на передовій так потребують міцного та надійного тилу.
Таліна Тарасенко

 

 

 

 

Ще статті по темі

Back to top button